In space, no one can hear you scream. En dat zal u geweten hebben. Het Offscreen Filmfestival pakt dit jaar namelijk uit met een magistraal aanbod aan films uit 'outer space'. Vorig weekend passeerden de Russische socialistische utopie 'Aelita' en de knotsgekke satire 'Kin Dza Dza' de revue, aangevuld met enkele foute ruimtevehikels zoals 'Starcrash' (met het onvolprezen multitalent David Hasselhof in een hoofdrol). Ook 'Solaris', het meesterwerk van Andrei Tarkovski uit 1972 kreeg een projectie op groot scherm, net als David Lynch's ruimte-excursie 'Dune'.

Naast de talloze verloren parels, lowbudget-kitch en obscure cultklassiekers mogen natuurlijk ook de grootste kosmosklassiekers niet ontbreken. Op 18 februari is het de beurt aan 'Alien', het baanbrekende sciencefiction-meesterwerk van 'Blade Runner'-regisseur Ridley Scott. Deze atmosferische 'slasher in outer space' vol sublieme schrikmomenten, innovatieve decors en dito special effects beïnvloedde tal van latere sciencefictionfilms en videogames in het survival horror-genre. Een absolute must voor liefhebbers van grootse cinema. Vertoning 'Alien: The Director's Cut': 17 februari om 21u, Cinematek.

Nog een Amerikaanse sci-fi-aanrader: 'Dark Star', de film die in 1970 begon als een studentenproject van de nu legendarische John Carpenter ('Halloween', 'Escape From New York', 'The Thing) en Dan O' Bannon (later de scenarist van o.a. 'Alien', 'Lifeforce en 'Total Recall') en geleidelijk uitgroeide tot een volwaardige langspeelfilm met een heuse cultreputatie. Vertoning 'Dark Star':18 februari om 24u, Cinema Nova.

Geen 'outer space' zónder onmiddellijk aan het ultieme '2001: A Space Odyssey' te denken. Een mijlpaal die de publieke perceptie van het ruimtereizen voorgoed veranderde en ook de grenzen van de moderne cinema verlegde. Het maniakale magnum epos van Stanley Kubrick over de exploratie tussen mens, machine en de kosmos zit barstensvol psychedelische beelden en majestueuze walsen. Op donderdag 24 februari kan je hem in al zijn futuristische retroglorie gaan bewonderen in Cinematek. Vertoning '2001: A Space Odyssey': 24 februari om 19u, Cinematek.

Andreas Ilegems

In space, no one can hear you scream. En dat zal u geweten hebben. Het Offscreen Filmfestival pakt dit jaar namelijk uit met een magistraal aanbod aan films uit 'outer space'. Vorig weekend passeerden de Russische socialistische utopie 'Aelita' en de knotsgekke satire 'Kin Dza Dza' de revue, aangevuld met enkele foute ruimtevehikels zoals 'Starcrash' (met het onvolprezen multitalent David Hasselhof in een hoofdrol). Ook 'Solaris', het meesterwerk van Andrei Tarkovski uit 1972 kreeg een projectie op groot scherm, net als David Lynch's ruimte-excursie 'Dune'. Naast de talloze verloren parels, lowbudget-kitch en obscure cultklassiekers mogen natuurlijk ook de grootste kosmosklassiekers niet ontbreken. Op 18 februari is het de beurt aan 'Alien', het baanbrekende sciencefiction-meesterwerk van 'Blade Runner'-regisseur Ridley Scott. Deze atmosferische 'slasher in outer space' vol sublieme schrikmomenten, innovatieve decors en dito special effects beïnvloedde tal van latere sciencefictionfilms en videogames in het survival horror-genre. Een absolute must voor liefhebbers van grootse cinema. Vertoning 'Alien: The Director's Cut': 17 februari om 21u, Cinematek. Nog een Amerikaanse sci-fi-aanrader: 'Dark Star', de film die in 1970 begon als een studentenproject van de nu legendarische John Carpenter ('Halloween', 'Escape From New York', 'The Thing) en Dan O' Bannon (later de scenarist van o.a. 'Alien', 'Lifeforce en 'Total Recall') en geleidelijk uitgroeide tot een volwaardige langspeelfilm met een heuse cultreputatie. Vertoning 'Dark Star':18 februari om 24u, Cinema Nova. Geen 'outer space' zónder onmiddellijk aan het ultieme '2001: A Space Odyssey' te denken. Een mijlpaal die de publieke perceptie van het ruimtereizen voorgoed veranderde en ook de grenzen van de moderne cinema verlegde. Het maniakale magnum epos van Stanley Kubrick over de exploratie tussen mens, machine en de kosmos zit barstensvol psychedelische beelden en majestueuze walsen. Op donderdag 24 februari kan je hem in al zijn futuristische retroglorie gaan bewonderen in Cinematek. Vertoning '2001: A Space Odyssey': 24 februari om 19u, Cinematek. Andreas Ilegems