Het Festival van de Vreselijke Film brengt "meeslepende films met commerciële handicaps" onder de aandacht. Volgens Organisator Emmanuel Germond, een 38-jarige kunstenaar, zitten in de selectie films die onbeholpen, stom, amateuristisch, te lang of een beetje te politiek zijn.

Orgelpunt van de nuleditie van het festival wordt het filmconcert waarbij 'Häxan, hekserij door de eeuwen heen' van de Deense cineast Benjamin Christensen vertoond wordt. De mythische stomme film over heksen en demonen werd bij zijn release in 1922 zwaar gecensureerd.

Häxan is uniek en quasi onmogelijk te klasseren. Het is tegelijk een pseudodocumentaire reconstructie en een psychologische analyse van hekserij door de eeuwen heen. De bizarre, schrikbarende beelden wekken de gruwelijke visioenen tot leven van Dürer, Bosch, Cranach en Breughel, maar dan wel overgoten met een onmiskenbare Noorse saus.

"Het is moeilijk een publiek te vinden voor films die wat apart zijn en een zekere moeite van het publiek vragen", zei Germond nog. Hij hoopt dat zijn festival ook een plaats krijgt op de programmatie van Marseille Europese culturele hoofdstad, in 2013. (DB)

Het Festival van de Vreselijke Film brengt "meeslepende films met commerciële handicaps" onder de aandacht. Volgens Organisator Emmanuel Germond, een 38-jarige kunstenaar, zitten in de selectie films die onbeholpen, stom, amateuristisch, te lang of een beetje te politiek zijn.Orgelpunt van de nuleditie van het festival wordt het filmconcert waarbij 'Häxan, hekserij door de eeuwen heen' van de Deense cineast Benjamin Christensen vertoond wordt. De mythische stomme film over heksen en demonen werd bij zijn release in 1922 zwaar gecensureerd. Häxan is uniek en quasi onmogelijk te klasseren. Het is tegelijk een pseudodocumentaire reconstructie en een psychologische analyse van hekserij door de eeuwen heen. De bizarre, schrikbarende beelden wekken de gruwelijke visioenen tot leven van Dürer, Bosch, Cranach en Breughel, maar dan wel overgoten met een onmiskenbare Noorse saus."Het is moeilijk een publiek te vinden voor films die wat apart zijn en een zekere moeite van het publiek vragen", zei Germond nog. Hij hoopt dat zijn festival ook een plaats krijgt op de programmatie van Marseille Europese culturele hoofdstad, in 2013. (DB)