Michel Galabru werd geboren op 27 oktober 1922 in Safi in Marokko. Hij was een van de meest populaire Franse theater- en filmacteurs.

De acteur met het karakteristieke - en karaktervolle - uiterlijk is bij het grote publiek vooral bekend van een resem komische films, vooral dan de in de jaren '70 en '80 erg populaire "Gendarme"-reeks van Jean Girault, waarin hij de niet al te snuggere adjudant Jérome Gerber speelde als sidekick van de zelfingenomen Louis de Funès.

Michel Galabru (en Louis de Funès) in 'Le Gendarme et les gendarmettes', AFP
Michel Galabru (en Louis de Funès) in 'Le Gendarme et les gendarmettes' © AFP

Een van de vele komische momenten uit de hele reeks is deze entrecôte-scène, met de Funès in zijn gekende stijl.

In de jaren zestig speelde hij met andere topkomieken als Fernandel ("Le bon roi Dagobert") en Bourvil ("La cuisine au beurre"). In "Astérix contre César" interpreteerde hij met verve de rol van dorpshoofd Abraracourcix. Galabru prijkt ook op de generiek van de oorspronkelijke "Guerre des Boutons" (1962).

Opvallend doorheen Galabru's carrière: vaker dan niet speelde hij in zijn ongeveer 200 filmoptredens een man in uniform, zoals een gendarme, politieagent, militair of inspecteur.

César

Zijn grootste bekroning, de César voor beste acteur, kreeg hij evenwel voor een ernstige film: "Le Juge et l'Assassin" (1976) van Bertrand Tavernier. In die prent speelt Galabru wel degelijk de (serie-)moordenaar.

Galabru enkel als komisch acteur bestempelen, zou de waarheid geweld aandoen. De acteur schitterde namelijk ook in enkele moderne Franse klassiekers als "Subway" (1985) van Luc Besson, "L'été meurtier" (1983) van Jacques Becker en de 'polar' "Le choix des armes" (1981) van Alain Corneau.

Galabru speelde slechts éénmaal in een niet-Franse film, de Oscarwinnende Spaanse prent "Belle Epoque". Tot op zeer hoge leeftijd bleef Galabru op de planken spelen, in stukken van klassieke dramaturgen als Molière, Marivaux en Feydeau, maar ook van Marcel Pagnol. Pas op 85-jarige leeftijd won hij zijn eerste Molière, een César voor het theater.

Michel Galabru werd geboren op 27 oktober 1922 in Safi in Marokko. Hij was een van de meest populaire Franse theater- en filmacteurs. De acteur met het karakteristieke - en karaktervolle - uiterlijk is bij het grote publiek vooral bekend van een resem komische films, vooral dan de in de jaren '70 en '80 erg populaire "Gendarme"-reeks van Jean Girault, waarin hij de niet al te snuggere adjudant Jérome Gerber speelde als sidekick van de zelfingenomen Louis de Funès. Een van de vele komische momenten uit de hele reeks is deze entrecôte-scène, met de Funès in zijn gekende stijl.In de jaren zestig speelde hij met andere topkomieken als Fernandel ("Le bon roi Dagobert") en Bourvil ("La cuisine au beurre"). In "Astérix contre César" interpreteerde hij met verve de rol van dorpshoofd Abraracourcix. Galabru prijkt ook op de generiek van de oorspronkelijke "Guerre des Boutons" (1962). Opvallend doorheen Galabru's carrière: vaker dan niet speelde hij in zijn ongeveer 200 filmoptredens een man in uniform, zoals een gendarme, politieagent, militair of inspecteur. CésarZijn grootste bekroning, de César voor beste acteur, kreeg hij evenwel voor een ernstige film: "Le Juge et l'Assassin" (1976) van Bertrand Tavernier. In die prent speelt Galabru wel degelijk de (serie-)moordenaar. Galabru enkel als komisch acteur bestempelen, zou de waarheid geweld aandoen. De acteur schitterde namelijk ook in enkele moderne Franse klassiekers als "Subway" (1985) van Luc Besson, "L'été meurtier" (1983) van Jacques Becker en de 'polar' "Le choix des armes" (1981) van Alain Corneau. Galabru speelde slechts éénmaal in een niet-Franse film, de Oscarwinnende Spaanse prent "Belle Epoque". Tot op zeer hoge leeftijd bleef Galabru op de planken spelen, in stukken van klassieke dramaturgen als Molière, Marivaux en Feydeau, maar ook van Marcel Pagnol. Pas op 85-jarige leeftijd won hij zijn eerste Molière, een César voor het theater.