The Miracle Worker (1962) ****
(MGM)

Geweld was niet alleen Penns obsessieve thema, het domineerde ook zijn ultradynamische stijl en de sterk fysieke impact die van zijn films uitging. Dat blijkt ook uit deze verfilming van het toneelstuk (dat Penn zelf op Broadway had geregisseerd) van William Gibson over de befaamde Helen Keller-zaak. Daarin zie je hoe een vastberaden verpleegster bergen verzet om een zwaar gehandicapt kind dat door haar omgeving werd afgeschreven, toch tot communicatie te dwingen.

Penn ensceneert dit opvoedingsmirakel als een heus duel vol lichamelijk en mentaal geweld. De claustrofobische intensiteit van het huis clos-drama wordt volledig in sterke filmische termen herdacht en Ann Bancroft zet een magistrale vertolking neer als de de hardvochtig ogende wonderdoenster onder wie een diep gekwetste vrouw schuilt.

Patrick Duynslaegher

Geweld was niet alleen Penns obsessieve thema, het domineerde ook zijn ultradynamische stijl en de sterk fysieke impact die van zijn films uitging. Dat blijkt ook uit deze verfilming van het toneelstuk (dat Penn zelf op Broadway had geregisseerd) van William Gibson over de befaamde Helen Keller-zaak. Daarin zie je hoe een vastberaden verpleegster bergen verzet om een zwaar gehandicapt kind dat door haar omgeving werd afgeschreven, toch tot communicatie te dwingen. Penn ensceneert dit opvoedingsmirakel als een heus duel vol lichamelijk en mentaal geweld. De claustrofobische intensiteit van het huis clos-drama wordt volledig in sterke filmische termen herdacht en Ann Bancroft zet een magistrale vertolking neer als de de hardvochtig ogende wonderdoenster onder wie een diep gekwetste vrouw schuilt. Patrick Duynslaegher