Focus’ week van Pixar: Disney

Naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Pixar: 25 years of Animation’ geeft Focus u deze week een spoedcursus over de befaamde animatiestudio. Disney is de hekkensluiter van dit overzicht.

Pixars en Disneys paden kruisen elkaar nog voor die eerste animatiestudio goed en wel bestaat. John Lasseter, de man die zal uitgroeien tot een van de uithangborden van Pixar, begint als jonge knaap te werken voor Disney en schopt het tot animator. In 1984 ruilt hij Disney echter voor Lucasfilm, het productiehuis van George Lucas waaruit Pixar enkele jaren later zou voortvloeien. Het zou echter nog enkele jaren duren voor Disney letterlijk wat in Pixars pap te brokken heeft.

De eerste samenwerking tussen beide animatiestudio’s ontstaat in 1991, niet toevallig op het moment dat Pixar het financieel moeilijk heeft. De studio besluit om samen met Disney minstens één computeranimatiefilm te maken en te verdelen. Pixar zorgt voor de eigenlijke film, Disney neemt het financiële gedeelte voor zijn rekening en zorgt ook voor promotie en verdeling. Vier jaar later wordt ziet hun liefdesbaby ‘Toy Story’, geregisseerd door Lasseter, het levenslicht. De film wordt een gigantisch succes.

Ook op technische gebied kunnen Disney en Pixar het met elkaar vinden. In 1992 presenteren ze hun gezamelijke project CAPS (computer animated production system), een geheel van software, scanners, servers en computers, dat de traditionele inkt en verf omzet in computerinformatie.

Na het wereldwijde succes van ‘Toy Story’ besluiten Pixar en Disney een vervolg te breien aan hun deal. Bedoeling is om in tien jaar vijf films samen uit te brengen. All’s well ends well? Niet helemaal. ‘Toy Story 2’ (1999) zorgt voor onenigheid. Oorspronkelijk zou deze film rechtstreeks uitkomen op oldschool video, en dus geen deel uitmaken van de deal. Oep het laatste nippertje wordt echter beslist om hem toch uit te brengen in de zalen. Disney houdt echter het been stijf en weigert om ‘Toy Story 2′ te laten meetellen voor de deal, tot ongenoegen van Pixar. Steve Jobs – op dat moment een van de grote bazen van Pixar – verklaart de oorlog aan Disney-baas Michael Eisner, wat er uiteindelijk voor zorgt dat de overeenkomst tussen beide studio’s in 2004 niet verlengd wordt.

Het tij keert in 2005, na het vertrek van Eisner. Na enkele jaren van koude oorlog praten Disney en Pixar weer met elkaar, en begin 2006 koopt Disney Pixar over voor een slordige 7,4 miljard dollar. Door deze overname wordt Steve Jobs de big boss van Disney. Voor regisseur John Lasseter betekent dit dat hij, na bijna dertig jaar, terugkeert naar het bedrijf waar zijn animatiecarrière begon. Lasseter wordt aangesteld tot Chief Creative Officer. De cirkel is rond. (MVG) De tentoonstelling ‘Pixar: 25 years of Animation’ loopt van 6 juli 2012 tot 6 januari 2013 in Bonn. http://www.bundeskunsthalle.de/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content