Michael (Markus Schleinzer, 2011)
Age d'Or/Filmvondsten / Cinematek / 21u15

Markus Schleinzer werkte zijn carrière lang als casting director voor de notoire, Oostenrijkse zwartfilmers Michael Haneke en Ulrich Seidl. Dat zijn voor Cannes geselecteerde debuutfilm niet meteen een dijenkletser is, hoeft - gelet op dat verleden - dan ook niet verbazen.

In een klinisch kille en hyperafstandelijke stijl tekent Schleinzer het portret van een pedofiel die in zijn kelder een jongetje gevangen houdt, met alle controverse tot gevolg. 'Een zieke film over een zieke geest', kopte de één verontwaardigd. 'Een hallucinante afdaling in de perverse krochten van de psyche', schreef de ander gefascineerd.

Markus Schleinzer werkte zijn carrière lang als casting director voor de notoire, Oostenrijkse zwartfilmers Michael Haneke en Ulrich Seidl. Dat zijn voor Cannes geselecteerde debuutfilm niet meteen een dijenkletser is, hoeft - gelet op dat verleden - dan ook niet verbazen. In een klinisch kille en hyperafstandelijke stijl tekent Schleinzer het portret van een pedofiel die in zijn kelder een jongetje gevangen houdt, met alle controverse tot gevolg. 'Een zieke film over een zieke geest', kopte de één verontwaardigd. 'Een hallucinante afdaling in de perverse krochten van de psyche', schreef de ander gefascineerd.