Miss Julie

Liv Ullmann met Jessica Chastain, Colin Farrell, Samantha Morton

Veertien jaar na haar Bergmanadaptatie Faithless kruipt ex-Bergmanmuze Liv Ullmann nog eens in de regiestoel, dit keer met de geest van August Strindberg als inspirator. Centraal in het gekendste toneelstuk van de Zweedse misantroop, dat hier naar Ierland wordt getransponeerd, staat de clash der seksen en klassen, geparfumeerd met een flinke scheut psychische waanzin die hier met zoveel overgave en nog meer overacting verbeeld wordt dat Ullmann in campterritorium belandt.

Colin Farrell trekt zijn monobrow in de meest pathetische poses als de getormenteerde lakei die geprangd zit tussen zijn loyale working-classeega en zijn opwindende upperclass-werkgeefster - een rol voor Jessica Chastain, die als een sexy, intrigerend maar suïcidaal spook door de film waart.

Mikhail Krichman, huiscameraman van Andrej 'Leviathan' Zvjagintsev, meet alle psychische, romantische en religieuze kommer en kwel een fraai, classicistisch jacquet aan, en Samantha Morton behoudt haar sereniteit als Farrells vernederende echtgenote, zelfs wanneer er in je reinste Whatever Happened to Baby Jane-modus een kanarie met een slagersmes wordt bewerkt. Een adaptatie waar Strindberg zowaar nog depressiever zou van worden.

Veertien jaar na haar Bergmanadaptatie Faithless kruipt ex-Bergmanmuze Liv Ullmann nog eens in de regiestoel, dit keer met de geest van August Strindberg als inspirator. Centraal in het gekendste toneelstuk van de Zweedse misantroop, dat hier naar Ierland wordt getransponeerd, staat de clash der seksen en klassen, geparfumeerd met een flinke scheut psychische waanzin die hier met zoveel overgave en nog meer overacting verbeeld wordt dat Ullmann in campterritorium belandt. Colin Farrell trekt zijn monobrow in de meest pathetische poses als de getormenteerde lakei die geprangd zit tussen zijn loyale working-classeega en zijn opwindende upperclass-werkgeefster - een rol voor Jessica Chastain, die als een sexy, intrigerend maar suïcidaal spook door de film waart. Mikhail Krichman, huiscameraman van Andrej 'Leviathan' Zvjagintsev, meet alle psychische, romantische en religieuze kommer en kwel een fraai, classicistisch jacquet aan, en Samantha Morton behoudt haar sereniteit als Farrells vernederende echtgenote, zelfs wanneer er in je reinste Whatever Happened to Baby Jane-modus een kanarie met een slagersmes wordt bewerkt. Een adaptatie waar Strindberg zowaar nog depressiever zou van worden.