Het mes in het water (1962)

Na zijn opleiding aan de filmacademie van Lodz en enkele op filmfestivals bewierookte absurde kortfilms, draait Roman Polanski in 1961 zijn eerste lange speelfilm. Daarin breekt hij resoluut met de traditie van de Poolse cinema die volledig geënt is op het verwerken van oorlogstrauma's.

Vanaf zijn debuut snijdt hij meteen alle thema's aan waarop hij in zijn later werk variaties spint: seksuele perversie, sadistisch geweld, achtervolgingswaanzin, verraad en claustrofobie. De 19-jarige lifter die een welgesteld paar (een sportjournalist van middelbare leeftijd en zijn jongere vrouw) tijdens hun zeiltochtje vergezelt, introduceert de figuur van de indringer, een van Polanski's favoriete personages. Zodra ze in hetzelfde schuitje zitten, wordt de verslaggever afgunstig op de jeugd, viriliteit en looks van de student. Hun rivaliteit evolueert naar een bitter machtsspelletje, waarvan de vrouw tegelijk de inzet en de scheidsrechter is. Normaal gaat van een boottochtje een gevoel van vrijheid en avontuur uit, maar bij Polanski krijgt het de allures van een beklemmend huis clos. De zeilboot, in het Polen van de vroege jaren 60 een symbool van ongelofelijke luxe en privilege, wordt een drijvende gevangenis.

Na zijn opleiding aan de filmacademie van Lodz en enkele op filmfestivals bewierookte absurde kortfilms, draait Roman Polanski in 1961 zijn eerste lange speelfilm. Daarin breekt hij resoluut met de traditie van de Poolse cinema die volledig geënt is op het verwerken van oorlogstrauma's. Vanaf zijn debuut snijdt hij meteen alle thema's aan waarop hij in zijn later werk variaties spint: seksuele perversie, sadistisch geweld, achtervolgingswaanzin, verraad en claustrofobie. De 19-jarige lifter die een welgesteld paar (een sportjournalist van middelbare leeftijd en zijn jongere vrouw) tijdens hun zeiltochtje vergezelt, introduceert de figuur van de indringer, een van Polanski's favoriete personages. Zodra ze in hetzelfde schuitje zitten, wordt de verslaggever afgunstig op de jeugd, viriliteit en looks van de student. Hun rivaliteit evolueert naar een bitter machtsspelletje, waarvan de vrouw tegelijk de inzet en de scheidsrechter is. Normaal gaat van een boottochtje een gevoel van vrijheid en avontuur uit, maar bij Polanski krijgt het de allures van een beklemmend huis clos. De zeilboot, in het Polen van de vroege jaren 60 een symbool van ongelofelijke luxe en privilege, wordt een drijvende gevangenis.