The Fearless Vampire Killers (1967)

Een briljante horrorpastiche die het genre niet belachelijk maakt, maar liefdevol herinterpreteert. Een gewichtig doende, maar klungelende oude professor in Transsylvanië probeert, gewapend met knoflook, houten staken en kruisbeelden, alle vampiers te verdelgen. Ondanks de grappige ondertoon verraadt ook deze luchtige film de tragisch-cynische levensvisie van Polanski: uitgerekend diegene die het kwaad wil verdelgen, zal het helpen te verspreiden. Zoals steeds bij Polanski is de wetenschap niet opgewassen tegen de krachten van het irrationele.

Polanski speelt zelf de rol van de dwaze assistent, een naïef jongmens dat in een wereld van verslindende seksualiteit wordt gedropt en in een anthologiescène zelf bijna gebeten - 'verkracht' - wordt door een homoseksuele vampier. The Fearless Vampire Killers wordt ook een showcase voor Polanski's nieuwste vlam Sharon Tate. Met haar gaat hij voor het eerst naar bed onder invloed van LSD en in zijn autobiografie schrijft hij: 'Toen ze zeventien was, had iemand haar verkracht, maar ik geloofde haar toen ze zei dat ze daar emotioneel geen blijvende schade van had ondervonden.' Zijn toekomstige echtgenote speelt hier de mooie herbergierdochter die tijdens een heuglijke badscène gebeten en ontvoerd wordt door de aristocratische vampier Von Krolock.

Een briljante horrorpastiche die het genre niet belachelijk maakt, maar liefdevol herinterpreteert. Een gewichtig doende, maar klungelende oude professor in Transsylvanië probeert, gewapend met knoflook, houten staken en kruisbeelden, alle vampiers te verdelgen. Ondanks de grappige ondertoon verraadt ook deze luchtige film de tragisch-cynische levensvisie van Polanski: uitgerekend diegene die het kwaad wil verdelgen, zal het helpen te verspreiden. Zoals steeds bij Polanski is de wetenschap niet opgewassen tegen de krachten van het irrationele. Polanski speelt zelf de rol van de dwaze assistent, een naïef jongmens dat in een wereld van verslindende seksualiteit wordt gedropt en in een anthologiescène zelf bijna gebeten - 'verkracht' - wordt door een homoseksuele vampier. The Fearless Vampire Killers wordt ook een showcase voor Polanski's nieuwste vlam Sharon Tate. Met haar gaat hij voor het eerst naar bed onder invloed van LSD en in zijn autobiografie schrijft hij: 'Toen ze zeventien was, had iemand haar verkracht, maar ik geloofde haar toen ze zei dat ze daar emotioneel geen blijvende schade van had ondervonden.' Zijn toekomstige echtgenote speelt hier de mooie herbergierdochter die tijdens een heuglijke badscène gebeten en ontvoerd wordt door de aristocratische vampier Von Krolock.