Death and the Maiden (1994)

Het gelijknamige toneelstuk van Ariel Dorfman is een hypergekunstelde bespiegeling over schuld, trauma, foltering en mensenrechten, maar is als boosaardig en onprettig huis clos-drama Polanski op het lijf geschreven. Een ex-slachtoffer (Sigourney Weaver) van de militaire junta herkent in de stem en de geur van een onbekende man (Ben Kingsley) de arts die zich veertien keer aan haar vergreep terwijl ze geblinddoekt en vastgebonden op een tafel gemarteld werd. Ze bindt haar vermeende beul in haar afgelegen strandhuis op een stoel en propt haar panty's in zijn mond. Ze dwingt hem tot bekentenissen en haar man - advocaat en mensenrechten activist - tot medeplichtigheid aan het geïmproviseerde proces.

Alle verhoudingen in acht genomen - er is toch een wezenlijk verschil tussen de wandaden onder de militaire dictatuur en de feiten die Polanski ten laste worden gelegd - krijgt de film een bittere nasmaak in het licht van hoe Polanski zich nu moet verantwoorden voor een misstap met een al te jong meisje in de jaren 70.

Het gelijknamige toneelstuk van Ariel Dorfman is een hypergekunstelde bespiegeling over schuld, trauma, foltering en mensenrechten, maar is als boosaardig en onprettig huis clos-drama Polanski op het lijf geschreven. Een ex-slachtoffer (Sigourney Weaver) van de militaire junta herkent in de stem en de geur van een onbekende man (Ben Kingsley) de arts die zich veertien keer aan haar vergreep terwijl ze geblinddoekt en vastgebonden op een tafel gemarteld werd. Ze bindt haar vermeende beul in haar afgelegen strandhuis op een stoel en propt haar panty's in zijn mond. Ze dwingt hem tot bekentenissen en haar man - advocaat en mensenrechten activist - tot medeplichtigheid aan het geïmproviseerde proces. Alle verhoudingen in acht genomen - er is toch een wezenlijk verschil tussen de wandaden onder de militaire dictatuur en de feiten die Polanski ten laste worden gelegd - krijgt de film een bittere nasmaak in het licht van hoe Polanski zich nu moet verantwoorden voor een misstap met een al te jong meisje in de jaren 70.