"Grace de Monaco" wordt de openingsfilm van editie 2014 van Cannes, zo heeft de leiding van het bekendste filmfestival ter wereld meegedeeld. De film van de Fransman Olivier Dahan over wijlen de prinses van Monaco, met Nicole Kidman in de hoofd- en titelrol, wordt op de Croisette in wereldpremière vertoond.

De biopic wordt op de 67ste editie van Cannes buiten competitie vertoond en maakt dus geen kans op een Palm. Onduidelijk is welke versie van 'Grace' zal worden vertoond. Na een "artistiek" dispuut tussen Dahan en producent Harvey Weinstein bestaan er blijkbaar twee "cuts". Dahan noemde in het najaar de door Weinstein bedachte versie "rampzalig". "Ze willen er een commerciële prent van maken", zei hij toen.

Begin vorig jaar hadden de drie kinderen van de in een auto-ongeval omgekomen prinses reeds afstand genomen van het filmproject. Na het script te hebben ingezien, besloten ze dat "het zeker niet om een (met de realiteit corrsponderende) biopic gaat".

De film behandelt volgens Albert II, Caroline en Stéphanie slechts een "onnodig van glamour voorziene en vaak puur fictief weergegeven episode" uit de geschiedenis van het prinsdom.

Volgens de festivalleiding concentreert de film zich op de gebeurtenissen medio de jaren 50, toen de gevierde Hollywoodactrice Grace Kelly de Hitchcockfilm "To catch a thief" omzette in "to catch a prince" en in de huwelijksboot stapte met prins Rainier III (rol van Tim Roth). Belgisch aspect: de film werd gedraaid in Monaco zelf, maar ook in Gent en Brussel.

Dahan maakte eerder onder andere "La Mome" (La vie en rose), een biopic over Edith Piaf. (Belga/DB)

"Grace de Monaco" wordt de openingsfilm van editie 2014 van Cannes, zo heeft de leiding van het bekendste filmfestival ter wereld meegedeeld. De film van de Fransman Olivier Dahan over wijlen de prinses van Monaco, met Nicole Kidman in de hoofd- en titelrol, wordt op de Croisette in wereldpremière vertoond. De biopic wordt op de 67ste editie van Cannes buiten competitie vertoond en maakt dus geen kans op een Palm. Onduidelijk is welke versie van 'Grace' zal worden vertoond. Na een "artistiek" dispuut tussen Dahan en producent Harvey Weinstein bestaan er blijkbaar twee "cuts". Dahan noemde in het najaar de door Weinstein bedachte versie "rampzalig". "Ze willen er een commerciële prent van maken", zei hij toen. Begin vorig jaar hadden de drie kinderen van de in een auto-ongeval omgekomen prinses reeds afstand genomen van het filmproject. Na het script te hebben ingezien, besloten ze dat "het zeker niet om een (met de realiteit corrsponderende) biopic gaat". De film behandelt volgens Albert II, Caroline en Stéphanie slechts een "onnodig van glamour voorziene en vaak puur fictief weergegeven episode" uit de geschiedenis van het prinsdom. Volgens de festivalleiding concentreert de film zich op de gebeurtenissen medio de jaren 50, toen de gevierde Hollywoodactrice Grace Kelly de Hitchcockfilm "To catch a thief" omzette in "to catch a prince" en in de huwelijksboot stapte met prins Rainier III (rol van Tim Roth). Belgisch aspect: de film werd gedraaid in Monaco zelf, maar ook in Gent en Brussel. Dahan maakte eerder onder andere "La Mome" (La vie en rose), een biopic over Edith Piaf. (Belga/DB)