Calin Peter Netzer is de eerste Roemeen die een Gouden Beer wint op het Filmfestival van Berlijn. "Child's Pose" vertelt het verhaal van een moeilijke moeder-zoonrelatie in een corrupte maatschappij.

De grote prijs van de jury, die dit jaar werd voorgezeten door de Chinese regisseur Wong Kar-wai, ging naar de Bosnische film "An Episode in the Life of an Iron Picker".

Grote favoriet voor de 63e editie van de Berlinale was de Iraanse film "Pardé", van regisseur Jafar Panahi. Zijn film moest het land uit gesmokkeld worden, omdat Panahi huisarrest en een beroepsverbod opgelegd kreeg van het Iraanse regime. "Pardé" ging uiteindelijk lopen met de Zilveren Beer voor het beste scenario.

De Amerikaan David Gordon Green won de Zilveren Beer voor beste regie, voor zijn film "Prince Avalanche". De Roma Nazif Mujic, die die hoofdrol speelt in "An Episode in the Life...", kreeg de Zilveren Beer voor beste acteur. Mujic speelt samen met zijn vrouw en kinderen een verhaal uit hun eigen harde leven na. Beste actrice is de Chileense Paulina Garcia, voor haar rol in "Gloria".

De Australische regisseur Kim Mordaunt gaat naar huis met de prijs voor het beste debuut. Eerder sleepte hij in Berlijn ook al de filmprijs van Amnesty International in de wacht. Daarmee is de Oost-Europese cinema de grote winnaar geworden van deze editie van de Berlinale.

Maar er was ook een Belgische film die scoorde in Berlijn. Felix Van Groeningens "Brocken Circle Breakdown" won vrijdag al het Europa Cinemas Label voor Beste Europese Film. Zaterdag kwam daar de Panorama-publieksprijs bij. (Belga/DB)

Calin Peter Netzer is de eerste Roemeen die een Gouden Beer wint op het Filmfestival van Berlijn. "Child's Pose" vertelt het verhaal van een moeilijke moeder-zoonrelatie in een corrupte maatschappij. De grote prijs van de jury, die dit jaar werd voorgezeten door de Chinese regisseur Wong Kar-wai, ging naar de Bosnische film "An Episode in the Life of an Iron Picker". Grote favoriet voor de 63e editie van de Berlinale was de Iraanse film "Pardé", van regisseur Jafar Panahi. Zijn film moest het land uit gesmokkeld worden, omdat Panahi huisarrest en een beroepsverbod opgelegd kreeg van het Iraanse regime. "Pardé" ging uiteindelijk lopen met de Zilveren Beer voor het beste scenario. De Amerikaan David Gordon Green won de Zilveren Beer voor beste regie, voor zijn film "Prince Avalanche". De Roma Nazif Mujic, die die hoofdrol speelt in "An Episode in the Life...", kreeg de Zilveren Beer voor beste acteur. Mujic speelt samen met zijn vrouw en kinderen een verhaal uit hun eigen harde leven na. Beste actrice is de Chileense Paulina Garcia, voor haar rol in "Gloria". De Australische regisseur Kim Mordaunt gaat naar huis met de prijs voor het beste debuut. Eerder sleepte hij in Berlijn ook al de filmprijs van Amnesty International in de wacht. Daarmee is de Oost-Europese cinema de grote winnaar geworden van deze editie van de Berlinale. Maar er was ook een Belgische film die scoorde in Berlijn. Felix Van Groeningens "Brocken Circle Breakdown" won vrijdag al het Europa Cinemas Label voor Beste Europese Film. Zaterdag kwam daar de Panorama-publieksprijs bij. (Belga/DB)