En de oscar gaat naar … Peter Van Camp

Zondagavond 7 maart is het weer Oscartijd. Naar aanleiding van de Oscarnacht geeft Knack Focus deze week de competitieprognoses weer van prominenten in de Vlaamse filmwereld. De prognoses van Peter Van Camp.

Zondagavond 7 maart is het weer Oscartijd. Naar aanleiding van de Oscarnacht geeft Knack Focus elke dag deze week de competitieprognoses weer van mensen uit de Vlaamse filmwereld. We selecteerden daarvoor de zeven belangrijkste categorieën [beste film, beste regisseur, beste hoofdrol (m/v), beste bijrol (m/v) en beste buitenlandse film] en legden kenners het ristje nominaties voor. Die kenners zijn mensen die een ware hartstocht voor de zevende kunst koesteren en al eens graag met hun visie op cinema uitpakken (of dat sowieso beroepshalve doen).

Laatste kenner van de week wordt journalist Peter Van Camp, die zich voor VTM op het showbizznieuws stort.

De Oscar voor beste film gaat naar…?

Van Camp: Ik zit er zowat mee gewrongen dat het zowel Avatar als The Hurt Locker kan worden. Dat zal tot op het einde een verrassing blijven. Ik zeg toch Avatar, al was het maar voor het technologische aspect.

Wie zou er volgens u moeten winnen?

Van Camp: Up! Waarom zou een animatiefilm niet eens tot beste film kunnen worden bekroond? De film is geniaal gemaakt. De eerste tien minuten wordt er al een verhaal verteld zonder dialoog, maar enkel met beelden, blikken en muziek. Fantastisch!

Welke regisseur gaat zondag met een Oscar naar huis?

Van Camp: Kathryn Bigelow. Men zal zeker geen kans laten liggen om deze historische overwinning als eerste vrouw aan haar te schenken. Het wordt al jaren gezegd dat ze bekroond moet worden, .. wel dit is haar jaar.

Zie je liever iemand anders de prijs wegkapen?

Van Camp: Al vond ik Death Proof een geweldig slechte film, en ben ik ook niet echt fan van Tarantino…mag hij voor Inglourious Bastards zeker worden beloond. Ik vond dit tot nu toe zijn beste film.

Welke acteur krijgt de Oscar voor beste hoofdrol?

Van Camp: Dat wordt Jeff Bridges, punt gedaan. Dit wordt een echte carrièrebekroning. Bridges zagen we zowel in kleine films als grote commerciële successen. Nooit overacting, hij doet altijd zijn ding. Hij greep ook al vijf keer naast een Oscar. Dit was misschien niet zijn beste rol, maar alleen al voor zijn mooie carrière staat hij boven zijn concurrenten.

De carrière van Bridges buiten beschouwing gelaten… wie zie je liever winnen?

Van Camp: Colin Firth, een klassebak die al jaren degelijk werk aflevert. Hij speelde nu ook echt de rol van zijn leven. Zeker geen Morgan Freeman, ik heb genoeg van al die biografische rollen, dat hebben we de laatste jaren teveel gezien.

Welke vrouwelijke hoofdrol wordt beloond?

Van Camp: Sandra Bullock wint, al was het maar door gebrek aan harde concurrentie. Bullock heeft in haar carrière altijd ook in populaire films gespeeld die veel geld hebben opgebracht. Ze is en blijft ook een charmante vrouw, dat merkte ik telkens tijdens interviews.

Wie zie je liever winnen dan Sandra Bullock?

Van Camp: Het zou wel verrassend zijn om Meryl Streep, de koningin van de Oscars, bekroond te zien. Die vrouw is al zoveel keer genomineerd geweest, maar de laatste keer dat ze won (Out Of Africa) is nu toch ook al weer een heel eind geleden. Maar moeten we nu Sandra bekronen omdat ze veel geld opbrengt, of Meryl Streep omdat ze al zo lang bezig is?

Wie vertolkte de beste mannelijke bijrol?

Van Camp: Christoph Waltz voor zijn prestatie in Inglourious Bastards. Hij deed dat goed, maar toch vooral ook omdat de rol fijn geschreven was. Misschien had een andere acteur daar ook wel wat mee kunnen doen.

Wie is beter?

Van Camp: Christopher Plummer . Hij is een acteur die de voorbij dertig jaar geweldige rollen heeft gespeeld, maar een echte ster is hij nooit geweest. Die mens is nu ook al eind de zeventig, het is misschien wel de laatste kans op een bekroning.

Dit is ook weer zo’n verrassingscategorie. Elk jaar is er zeker één verrassing, het kan misschien wel hier zijn.

Wie wordt onderscheiden in de categorie ‘beste vrouwelijke bijrol’?

Van Camp: Mo’Nique, bij gebrek aan concurrentie.

Wat wordt de beste buitenlandse film?

Van Camp: Hier maak ik een pure gok. Un Prophète. Maar ik zie er voor de rest geen uitgesproken winnaar in. Misschien wat te traag voor de Amerikanen? De andere films ken ik zelfs niet.

Had je er graag De Helaasheid der Dingen tussen gezien?

Van Camp: Zeker! Al was het maar omdat Felix me had beloofd dat ze terug gingen naaktfietsen als ze naar Hollywood gingen. Langs de andere kant was het wel een beetje te verwachten .. de film is misschien te Vlaams en te lokaal voor een Amerikaans publiek. Trouwens, die kliek die de nominaties kiest, … laten we zeggen dat daar de gemiddelde leeftijd vrij hoog ligt. (lacht) Dat zijn bejaarden! Misschien moeten we wel weer eens een echte pastoorfilm maken om nog eens kans te maken !

Elisah Vandaele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content