Mike Leigh, bekend van onder andere de abortusprent Vera Drake, Topsy-Turvy, Happy-Go-Lucky en Secrets & Lies, is momenteel een film over de controversiële Britse kunstenaar J.M.W. Turner aan het draaien in Londen. Timothy Spall, een van de vaste acteurs van Leigh, kruipt in de huid van de artiest.

Turner was een romantische kunstschilder die vooral bekend stond om zijn schilderijen van scheepswrakken en landschappen. Hij werd ook wel 'de schilder van het licht' genoemd en schilderde naast olieverfschilderijen ook prachtige aquarellen. Turner wordt vandaag de dag gezien als de grondlegger van de Engelse aquarellandschapschilderkunst.

Leigh verzamelde voor de prent, die momenteel onder de naam Untitled 13 bekend staat, een ganse groep oude bekenden. Zo spelen Marion Bailey, Dorothy Atkinson en Paul Jesson mee in de kunstenaarsbiopic. Maar ook achter de schermen opteerde Leigh voor zijn gekende crew. Jacqueline Durran staat opnieuw in voor de kostuums en Georgina Lowe is ook deze keer de producer van dienst.

De film is het meest ambitieuze project van Leigh tot nog toe. De gerenommeerde filmmaker, die gekend is voor zijn intieme portretten en historische drama's, zou deze biopic naar verluidt al meer dan tien jaar aan het plannen zijn. The National Gallery, Tate Britain en the Royal Academy hebben de regisseur toegang verleend tot Turners originele werken. (LP)

Mike Leigh, bekend van onder andere de abortusprent Vera Drake, Topsy-Turvy, Happy-Go-Lucky en Secrets & Lies, is momenteel een film over de controversiële Britse kunstenaar J.M.W. Turner aan het draaien in Londen. Timothy Spall, een van de vaste acteurs van Leigh, kruipt in de huid van de artiest. Turner was een romantische kunstschilder die vooral bekend stond om zijn schilderijen van scheepswrakken en landschappen. Hij werd ook wel 'de schilder van het licht' genoemd en schilderde naast olieverfschilderijen ook prachtige aquarellen. Turner wordt vandaag de dag gezien als de grondlegger van de Engelse aquarellandschapschilderkunst. Leigh verzamelde voor de prent, die momenteel onder de naam Untitled 13 bekend staat, een ganse groep oude bekenden. Zo spelen Marion Bailey, Dorothy Atkinson en Paul Jesson mee in de kunstenaarsbiopic. Maar ook achter de schermen opteerde Leigh voor zijn gekende crew. Jacqueline Durran staat opnieuw in voor de kostuums en Georgina Lowe is ook deze keer de producer van dienst. De film is het meest ambitieuze project van Leigh tot nog toe. De gerenommeerde filmmaker, die gekend is voor zijn intieme portretten en historische drama's, zou deze biopic naar verluidt al meer dan tien jaar aan het plannen zijn. The National Gallery, Tate Britain en the Royal Academy hebben de regisseur toegang verleend tot Turners originele werken. (LP)