'Toni Erdmann', een Duits-Oostenrijks-Roemeense coproductie, vertelt het verhaal van een Duitse man die toenadering zoekt tot zijn dochter, een jonge zakenvrouw die in Boekarest een carrière uitbouwt. Deze combinatie van een zwarte komedie en een hilarisch drama beschrijft de moeilijke, maar ook tedere verhouding tussen deze vader en dochter tegen de achtergrond van de hedendaagse consultingwereld.

Het zijn de Europarlementsleden die 'Toni Erdmann' tot winnaar bekroonden. De film haalde het van het sociale drama 'À peine j'ouvre les yeux' van Leyla Bouzid en de animatiefilm 'Ma vie de courgette' van Claude Barras.

De drie films worden op kosten van het Europees Parlement vertaald en ondertiteld in de 24 officiële talen van de Europese Unie. De winnende prent ontvangt ook steun voor internationale promotie. De drie films op de shortlist worden ook vertoond tijdens de LUX Film Days die momenteel plaatsvinden in bioscopen over de hele Europese Unie.

Met de LUX-prijs wil het Europees Parlement de verspreiding van Europese films bevorderen. De prijs is aan zijn tiende editie toe.

In het verleden gingen onder meer 'Le silence de Lorna' van Jean-Pierre en Luc Dardenne en 'The Broken Circle Breakdown' van Felix van Groeningen met de onderscheiding aan de haal. (Belga)

'Toni Erdmann', een Duits-Oostenrijks-Roemeense coproductie, vertelt het verhaal van een Duitse man die toenadering zoekt tot zijn dochter, een jonge zakenvrouw die in Boekarest een carrière uitbouwt. Deze combinatie van een zwarte komedie en een hilarisch drama beschrijft de moeilijke, maar ook tedere verhouding tussen deze vader en dochter tegen de achtergrond van de hedendaagse consultingwereld. Het zijn de Europarlementsleden die 'Toni Erdmann' tot winnaar bekroonden. De film haalde het van het sociale drama 'À peine j'ouvre les yeux' van Leyla Bouzid en de animatiefilm 'Ma vie de courgette' van Claude Barras. De drie films worden op kosten van het Europees Parlement vertaald en ondertiteld in de 24 officiële talen van de Europese Unie. De winnende prent ontvangt ook steun voor internationale promotie. De drie films op de shortlist worden ook vertoond tijdens de LUX Film Days die momenteel plaatsvinden in bioscopen over de hele Europese Unie. Met de LUX-prijs wil het Europees Parlement de verspreiding van Europese films bevorderen. De prijs is aan zijn tiende editie toe. In het verleden gingen onder meer 'Le silence de Lorna' van Jean-Pierre en Luc Dardenne en 'The Broken Circle Breakdown' van Felix van Groeningen met de onderscheiding aan de haal. (Belga)