1 Raging Bull

Het meesterwerk van Martin Scorsese uit 1980, waarin de regisseur in zwart-wit het tragische leven van bokser Jake LaMotta (Robert De Niro) ontleedt.

2 The Last Emperor

Het historische drama van Bernardo Bertollucci uit 1987 over Pu-Yik, de laatste keizer van China, waarvoor de Italiaan de toestemming kreeg om te filmen in de Verboden Stad.

3 Lawrence of Arabia

Een film waarvoor het woord episch uitgevonden is, David Leans pareltje uit 1962 vol actiescènes in de woestijn.

4 In the Mood for Love

De hoogste genoteerde recente film komt van de hand van Chinese visuele kunstenaar Wong Kar-Wai, met zijn romantische drama over twee bedrogen mensen die troost vinden bij elkaar.

5 The Lord of the Rings 1 - 3

Ook Peter Jackson wordt beloond voor zijn vele harde werk in de Lord of the Rings-trilogie, met een speciale vermelding natuurlijk voor zijn departement special effects.

6 Barry Lyndon

Kostuumdrama van Stanley Kubrick, waarvoor de regisseur zelfs een speciale lens liet ontwikkelen om scènes bij kaarslicht op te kunnen nemen. Zoals Total Film toegeeft: Kubrick kan een top tien op zich vormen.

7 The Godfather 1 - 3

Gelauwerde en bejubelde misdaadtrilogie van Francis Ford Coppola, waarin de geschiedenis van de VS in de 20e eeuw tot visuele kunst wordt verheven.

8 The Red Shoes

Adembenemend muzikaal melodrama uit 1948 van het Britse duo Michael Powell en Emeric Pressburger, dat door onder meer Scorsese en Brian De Palma uitgeroepen werd tot een van de beste films ooit.

9 The Thin Red Line

Oorlog is een smerige, vuile zaak, maar Terrence Malick slaagde er in een van zijn uiterst zeldzame films - deze was uit 1998 - toch in om er iets moois en poëtisch van te maken.

10 The Night of the Hunter

De winnaar was in zwart-wit, en ook het nummer 10 bediende zich van twee kleuren. The Night of the Hunter, een misdaaddrama uit 1955 met een lyrische en expressionistische stijl, was een inspiratiebron voor mensen als David Lynch, Jim Jarmusch of de Coen-broers.

1 Raging Bull Het meesterwerk van Martin Scorsese uit 1980, waarin de regisseur in zwart-wit het tragische leven van bokser Jake LaMotta (Robert De Niro) ontleedt. 2 The Last Emperor Het historische drama van Bernardo Bertollucci uit 1987 over Pu-Yik, de laatste keizer van China, waarvoor de Italiaan de toestemming kreeg om te filmen in de Verboden Stad. 3 Lawrence of Arabia Een film waarvoor het woord episch uitgevonden is, David Leans pareltje uit 1962 vol actiescènes in de woestijn.4 In the Mood for Love De hoogste genoteerde recente film komt van de hand van Chinese visuele kunstenaar Wong Kar-Wai, met zijn romantische drama over twee bedrogen mensen die troost vinden bij elkaar.5 The Lord of the Rings 1 - 3 Ook Peter Jackson wordt beloond voor zijn vele harde werk in de Lord of the Rings-trilogie, met een speciale vermelding natuurlijk voor zijn departement special effects.6 Barry Lyndon Kostuumdrama van Stanley Kubrick, waarvoor de regisseur zelfs een speciale lens liet ontwikkelen om scènes bij kaarslicht op te kunnen nemen. Zoals Total Film toegeeft: Kubrick kan een top tien op zich vormen.7 The Godfather 1 - 3 Gelauwerde en bejubelde misdaadtrilogie van Francis Ford Coppola, waarin de geschiedenis van de VS in de 20e eeuw tot visuele kunst wordt verheven. 8 The Red Shoes Adembenemend muzikaal melodrama uit 1948 van het Britse duo Michael Powell en Emeric Pressburger, dat door onder meer Scorsese en Brian De Palma uitgeroepen werd tot een van de beste films ooit.9 The Thin Red Line Oorlog is een smerige, vuile zaak, maar Terrence Malick slaagde er in een van zijn uiterst zeldzame films - deze was uit 1998 - toch in om er iets moois en poëtisch van te maken.10 The Night of the Hunter De winnaar was in zwart-wit, en ook het nummer 10 bediende zich van twee kleuren. The Night of the Hunter, een misdaaddrama uit 1955 met een lyrische en expressionistische stijl, was een inspiratiebron voor mensen als David Lynch, Jim Jarmusch of de Coen-broers.