BASQUIAT

Flickr
© Flickr

'Het is altijd verleidelijk om de doden te mythologiseren, zeker als ze jong en mooi zijn. Maar als een dode zo buitengewoon getalenteerd is als Basquiat, is de mythe simpelweg onontkoombaar', aldus The Guardian. Het heeft lang geduurd - we zijn bijna dertig na zijn dood in 1988 - maar met Boom for Real presenteert Barbican eindelijk de eerste grote overzichtstentoonstelling in het VK van het werk van Basquiat. Een van dé expo's van het najaar.

21/9-28/1, Barbican, Londen, barbican.org.uk

LONG LIVE THE DEAD

.
© .

Net voor de zomer overleed George A. Romero, de regisseur die met Night of the Living Dead (1968) eigenhandig verantwoordelijk was voor de heropstanding van de zombie in de cinema. Offscreen brengt gepaste hulde aan hem met de double bill Land of the Dead (2005) en het briljante Dawn of the Dead (1979). What is dead may never die.

29/9, Cinematek, Brussel, offscreen.be

STEIGER + JOERI NORSTEIN

.
© .

De Rus Joeri Norstein wordt al eens 'de beste animator aller tijden' genoemd; zijn Sprookje der sprookjes heet dan weer 'de beste animatiefilm ooit' te zijn. In het kader van Live Track Cinema voorziet het Gentse jazztrio Steiger Norsteins kortfilms (op basis van glasplaatanimaties, overigens) van een livesoundtrack. 'De beste livesoundtrack ever', mogen we hopen.

23/9, Kask Cinema, Gent, kaskcinema.be

EMA

.
© .

'Alweer geen barbecueplaatje, maar voor gruizige industrialpop, scherpe elektropunk en broeierige sfeerrock kunt u op haar rekenen', zo schreef Knack Focus een maand geleden over Exile in the Outer Ring, de vijfde plaat van Erika Michelle Anderson. Weet u meteen wat u in de Botanique mag verwachten straks.

25/9, Botanique, Brussel, botanique.be

'Het is altijd verleidelijk om de doden te mythologiseren, zeker als ze jong en mooi zijn. Maar als een dode zo buitengewoon getalenteerd is als Basquiat, is de mythe simpelweg onontkoombaar', aldus The Guardian. Het heeft lang geduurd - we zijn bijna dertig na zijn dood in 1988 - maar met Boom for Real presenteert Barbican eindelijk de eerste grote overzichtstentoonstelling in het VK van het werk van Basquiat. Een van dé expo's van het najaar. 21/9-28/1, Barbican, Londen, barbican.org.uk Net voor de zomer overleed George A. Romero, de regisseur die met Night of the Living Dead (1968) eigenhandig verantwoordelijk was voor de heropstanding van de zombie in de cinema. Offscreen brengt gepaste hulde aan hem met de double bill Land of the Dead (2005) en het briljante Dawn of the Dead (1979). What is dead may never die.29/9, Cinematek, Brussel, offscreen.be De Rus Joeri Norstein wordt al eens 'de beste animator aller tijden' genoemd; zijn Sprookje der sprookjes heet dan weer 'de beste animatiefilm ooit' te zijn. In het kader van Live Track Cinema voorziet het Gentse jazztrio Steiger Norsteins kortfilms (op basis van glasplaatanimaties, overigens) van een livesoundtrack. 'De beste livesoundtrack ever', mogen we hopen.23/9, Kask Cinema, Gent, kaskcinema.be 'Alweer geen barbecueplaatje, maar voor gruizige industrialpop, scherpe elektropunk en broeierige sfeerrock kunt u op haar rekenen', zo schreef Knack Focus een maand geleden over Exile in the Outer Ring, de vijfde plaat van Erika Michelle Anderson. Weet u meteen wat u in de Botanique mag verwachten straks.25/9, Botanique, Brussel, botanique.be