Het Britse magazine Total Film zette de beste cultfilms uit de geschiedenis op een rij. Dit zijn de eerste 10.

1/ The Big Lebowski (1998)
Het hilarische magnum opus van de Coenbroers over een bowlende nietsnut sloeg bij de release niet aan, maar heeft nu zijn eigen jaarlijkse 'fan days' - het Lebowski Fest - én zijn eigen godsdienst, het 'dudeism'.

2/ The Rocky Horror Picture Show (1975)
De verfilming van de gelijknamige campmusical, die vandaag nog steeds vertoond wordt voor fans in visnetkousen die elk liedje uit het hoofd kennen en luidkeels meezingen.

3/ Quadrophenia (1979)
Verfilming van de gelijknamige rockopera van The Who, over de liefde tussen Jimmy en Steph in tijden van mods en rockers.

4/ Fight Club (1999)

De roman van Chuck Palahniuk leidde tot deze film met Brad Pitt en Edward Norton, die op zijn beurt zorgde voor de oprichting van echte 'fight clubs' in de VS.

5/ Withnail & I (1987)

Groezelige Britse film over twee werkloze acteurs die door het Britse platteland trekken en zichzelf lazarus drinken. Een cultsucces over het Kanaal, waar fans zelfs pelgrimstochten in het spoor van de personages ondernemen.

6/ A Clockwork Orange (1971)

Stanley Kubricks meesterwerk over een bende gewelddadige jongeren en het doortastende antwoord van de arm der wet. Toen uiterst controversieel, nu worden er 'Clockwork Orange'-party's gehouden.

7/ Showgirls (1995)

De flop van Paul Verhoeven over enkele stripteaseuses werd onthaald als een van de slechtste films aller tijden, en groeide zo uit tot een prent die je moet gezien hebben - al is het maar om eens goed te lachen.

8/ Freaks (1932)

Regisseur Todd Browning huurde voor zijn film over een rondreizend freakcircus échte circusattracties in, waardoor het resultaat veel stof deed opwaaien en decennialang tot de underground was veroordeeld.

9/ Twin Peaks: Fire Walk With Me (1992)

De spin-off van de legendarische tv-serie van David Lynch, die het niveau van de reeks niet kon evenaren, maar toch tot een even groot cultfenomeen uitgroeide.

10/ Repo Man (1984)

Cultfilm over een jonge nietsnut (Emilio Estevez) die per ongeluk een 'repo man' - een soort deurwaarder - wordt en ontdekt dat het beroep stukken spannender is dan hij zich altijd had voorgesteld.

Het Britse magazine Total Film zette de beste cultfilms uit de geschiedenis op een rij. Dit zijn de eerste 10.1/ The Big Lebowski (1998) Het hilarische magnum opus van de Coenbroers over een bowlende nietsnut sloeg bij de release niet aan, maar heeft nu zijn eigen jaarlijkse 'fan days' - het Lebowski Fest - én zijn eigen godsdienst, het 'dudeism'. 2/ The Rocky Horror Picture Show (1975) De verfilming van de gelijknamige campmusical, die vandaag nog steeds vertoond wordt voor fans in visnetkousen die elk liedje uit het hoofd kennen en luidkeels meezingen. 3/ Quadrophenia (1979) Verfilming van de gelijknamige rockopera van The Who, over de liefde tussen Jimmy en Steph in tijden van mods en rockers. 4/ Fight Club (1999) De roman van Chuck Palahniuk leidde tot deze film met Brad Pitt en Edward Norton, die op zijn beurt zorgde voor de oprichting van echte 'fight clubs' in de VS. 5/ Withnail & I (1987) Groezelige Britse film over twee werkloze acteurs die door het Britse platteland trekken en zichzelf lazarus drinken. Een cultsucces over het Kanaal, waar fans zelfs pelgrimstochten in het spoor van de personages ondernemen. 6/ A Clockwork Orange (1971) Stanley Kubricks meesterwerk over een bende gewelddadige jongeren en het doortastende antwoord van de arm der wet. Toen uiterst controversieel, nu worden er 'Clockwork Orange'-party's gehouden. 7/ Showgirls (1995) De flop van Paul Verhoeven over enkele stripteaseuses werd onthaald als een van de slechtste films aller tijden, en groeide zo uit tot een prent die je moet gezien hebben - al is het maar om eens goed te lachen. 8/ Freaks (1932) Regisseur Todd Browning huurde voor zijn film over een rondreizend freakcircus échte circusattracties in, waardoor het resultaat veel stof deed opwaaien en decennialang tot de underground was veroordeeld. 9/ Twin Peaks: Fire Walk With Me (1992) De spin-off van de legendarische tv-serie van David Lynch, die het niveau van de reeks niet kon evenaren, maar toch tot een even groot cultfenomeen uitgroeide. 10/ Repo Man (1984) Cultfilm over een jonge nietsnut (Emilio Estevez) die per ongeluk een 'repo man' - een soort deurwaarder - wordt en ontdekt dat het beroep stukken spannender is dan hij zich altijd had voorgesteld.