China laat jaarlijks slechts 34 buitenlandse films toe in de cinemazalen. Een censuurraad beslist welke prenten het land in komen en vooral, welke niet. Daarvoor hanteert de raad drie factoren: geweld, naaktscènes en politieke kwesties.

Django Unchained scoort op alle drie de vlakken slecht, maar toch komt hij, nagenoeg integraal, in de Chinese zalen. Terwijl uit bijvoorbeeld Skyfall van James Bond 38 minuten moesten weggeknipt worden.

Drie redenen
Het Franse dagblad Le Figaro geeft drie reden waarom de Chinese censuurraad Django Unchained toch een go gaf:

1. Het wereldwijde succes De film bracht tot nu toe 312,5 miljoen euro op, een record voor de Amerikaanse regisseur Tarantino. Daarnaast won de prent ook twee Oscars, die voor Beste Scenario en voor Beste Mannelijke Bijrol (Christoph Waltz). De Chinese autoriteiten konden dit succes moeilijk naast zich neerleggen.

2. Leonardo DiCaprio In Django Unchained speelt Leonardo DiCaprio een slavendrijver en China heeft een voorliefde voor deze Amerikaanse acteur. Zo staat Titanic er op plaats drie in de lijst van meest bekeken films. Vorig jaar kwam de 3D-versie van die film er in de zalen en dat plaatste DiCaprio enkel extra in de spotlights.

3. Zwarte bladzijde uit de Amerikaanse geschiedenis Dat Tarantino's film slavernij, een van de zwartste bladzijdes uit de Amerikaanse geschiedenis, belicht, was waarschijnlijk de doorslaggevendste factor. Eeuwenlang werden de slaven door de Amerikanen uitgebuit.

Met deze film willen de Chinese autoriteiten aan hun burgers tonen dat het er in Amerika ook slecht aan toe ging/gaat. In de onderbuik van het communistische land broeit er namelijk wat. Steeds meer Chinezen laten hun stem horen tegen de ongelijkheid, de dictatuur en de corruptie in hun land. Dat door Django Unchained hun protest minder luid zal klinken, lijkt erg onwaarschijnlijk. (CM)

Trailer Django Unchained

China laat jaarlijks slechts 34 buitenlandse films toe in de cinemazalen. Een censuurraad beslist welke prenten het land in komen en vooral, welke niet. Daarvoor hanteert de raad drie factoren: geweld, naaktscènes en politieke kwesties. Django Unchained scoort op alle drie de vlakken slecht, maar toch komt hij, nagenoeg integraal, in de Chinese zalen. Terwijl uit bijvoorbeeld Skyfall van James Bond 38 minuten moesten weggeknipt worden. Drie redenen Het Franse dagblad Le Figaro geeft drie reden waarom de Chinese censuurraad Django Unchained toch een go gaf: 1. Het wereldwijde succes De film bracht tot nu toe 312,5 miljoen euro op, een record voor de Amerikaanse regisseur Tarantino. Daarnaast won de prent ook twee Oscars, die voor Beste Scenario en voor Beste Mannelijke Bijrol (Christoph Waltz). De Chinese autoriteiten konden dit succes moeilijk naast zich neerleggen.2. Leonardo DiCaprio In Django Unchained speelt Leonardo DiCaprio een slavendrijver en China heeft een voorliefde voor deze Amerikaanse acteur. Zo staat Titanic er op plaats drie in de lijst van meest bekeken films. Vorig jaar kwam de 3D-versie van die film er in de zalen en dat plaatste DiCaprio enkel extra in de spotlights. 3. Zwarte bladzijde uit de Amerikaanse geschiedenis Dat Tarantino's film slavernij, een van de zwartste bladzijdes uit de Amerikaanse geschiedenis, belicht, was waarschijnlijk de doorslaggevendste factor. Eeuwenlang werden de slaven door de Amerikanen uitgebuit. Met deze film willen de Chinese autoriteiten aan hun burgers tonen dat het er in Amerika ook slecht aan toe ging/gaat. In de onderbuik van het communistische land broeit er namelijk wat. Steeds meer Chinezen laten hun stem horen tegen de ongelijkheid, de dictatuur en de corruptie in hun land. Dat door Django Unchained hun protest minder luid zal klinken, lijkt erg onwaarschijnlijk. (CM) Trailer Django Unchained