De beslissing komt er na een vergadering tussen de Amerikaanse vicepresident Joe Biden en de Chinese vicepresident Xi Jinping. Xi stippelt momenteel het beleid uit dat hij wil voeren wanneer hij Hu Jintao opvolgt als president van China.

Momenteel zijn Hollywoodfilms verantwoordelijk voor 40% van de opbrengsten aan de Chinese boxoffice. Door de verhoging van het quotum mogen Amerikaanse filmmakers binnenkort 25% van die opbrengsten behouden. Momenteel is dit nog 13%.

Concurrentie
Volgens de Stella Mega International Group, eigenaar van een van de grootste bioscoopcomplexen van China, is de verhoging van het quotum ook positief voor Chinese filmmakers. Woordvoerder Yuan Xin denkt dat de verhoogde concurrentie Chinese filmmakers zal aanzetten tot het maken van kwalitatievere films.

In China is echter niet iedereen tevreden over het verhogen van het aantal blockbusters. Zo kwam er afgelopen jaar nog veel kritiek op Kung Fu Panda 2, die volgens sommigen de Chinese levenswijze persifleert.

Het verdrag tussen de VS en China geldt voor vijf jaar, daarna kunnen beide partijen het herzien. (BW)

De beslissing komt er na een vergadering tussen de Amerikaanse vicepresident Joe Biden en de Chinese vicepresident Xi Jinping. Xi stippelt momenteel het beleid uit dat hij wil voeren wanneer hij Hu Jintao opvolgt als president van China. Momenteel zijn Hollywoodfilms verantwoordelijk voor 40% van de opbrengsten aan de Chinese boxoffice. Door de verhoging van het quotum mogen Amerikaanse filmmakers binnenkort 25% van die opbrengsten behouden. Momenteel is dit nog 13%.Concurrentie Volgens de Stella Mega International Group, eigenaar van een van de grootste bioscoopcomplexen van China, is de verhoging van het quotum ook positief voor Chinese filmmakers. Woordvoerder Yuan Xin denkt dat de verhoogde concurrentie Chinese filmmakers zal aanzetten tot het maken van kwalitatievere films. In China is echter niet iedereen tevreden over het verhogen van het aantal blockbusters. Zo kwam er afgelopen jaar nog veel kritiek op Kung Fu Panda 2, die volgens sommigen de Chinese levenswijze persifleert. Het verdrag tussen de VS en China geldt voor vijf jaar, daarna kunnen beide partijen het herzien. (BW)