De bekende Britse acteur Pete Postlethwaite is overleden, heeft zijn woordvoerder laten weten aan de BBC. Postlethwaite is 64 jaar oud geworden. Hij was al geruime tijd ernstig ziek en stierf in een hospitaal in Shropshire aan de gevolgen van kanker.

De Brit blonk met zijn kenmerkende gelaatsuitdrukking vaak uit in kleinere bijrollen. Hij speelde enkele vergeten personages, zoals in het ridicule 'Suite 16' van de Belgische regisseur Dominique Deruddere uit 1994.

In datzelfde jaar won hij een Oscar voor beste mannelijke bijrol in het uitmuntende gevangenisdrama 'In The Name of the Father'.

Ook leverde hij een onvergetelijke, ijzingwekkende vertolking als sadistische vader in 'Distant Vocies, Still Lives', het langspeeldebuut van Terence Davies uit 1988.

Voorts was Postlethwaite ook nog te zien in films als 'Brassed Off' (1996), 'Romeo & Juliet' (1995), 'The Usual Suspects' (1995), 'The Lost World' (1997) en 'The Constant Gardener' (2005).

Meer recent dook hij op in Ben Affleck's 'The Town' en Christopher Nolan's 'Inception', waarin hij een terminaal zieke zakenman speelde. In 2009 speelde hij de enige nog levende wetenschapper op aarde in de geanimeerde semi-documentaire 'The Age of Stupid', over de mogelijk rampzalige klimatologische gevolgen van milieuvervuiling en opwarming van de aarde.

Andreas Ilegems

De bekende Britse acteur Pete Postlethwaite is overleden, heeft zijn woordvoerder laten weten aan de BBC. Postlethwaite is 64 jaar oud geworden. Hij was al geruime tijd ernstig ziek en stierf in een hospitaal in Shropshire aan de gevolgen van kanker. De Brit blonk met zijn kenmerkende gelaatsuitdrukking vaak uit in kleinere bijrollen. Hij speelde enkele vergeten personages, zoals in het ridicule 'Suite 16' van de Belgische regisseur Dominique Deruddere uit 1994. In datzelfde jaar won hij een Oscar voor beste mannelijke bijrol in het uitmuntende gevangenisdrama 'In The Name of the Father'. Ook leverde hij een onvergetelijke, ijzingwekkende vertolking als sadistische vader in 'Distant Vocies, Still Lives', het langspeeldebuut van Terence Davies uit 1988. Voorts was Postlethwaite ook nog te zien in films als 'Brassed Off' (1996), 'Romeo & Juliet' (1995), 'The Usual Suspects' (1995), 'The Lost World' (1997) en 'The Constant Gardener' (2005). Meer recent dook hij op in Ben Affleck's 'The Town' en Christopher Nolan's 'Inception', waarin hij een terminaal zieke zakenman speelde. In 2009 speelde hij de enige nog levende wetenschapper op aarde in de geanimeerde semi-documentaire 'The Age of Stupid', over de mogelijk rampzalige klimatologische gevolgen van milieuvervuiling en opwarming van de aarde. Andreas Ilegems