Het Sundance Film Festival, dat van 21 tot 31 januari plaatsvindt in de Amerikaanse staat Utah, is het filmfestival bij uitstek voor alternatieve en onafhankelijke cinema. Deze editie mocht België twee afgevaardigden sturen naar het festival. 'Belgica', Felix van Groeningens opvolger van 'The Broken Circle Breakdown', ging alvast in wereldpremière in Utah en werd ook enthousiast onthaald. 'Een sensueel genot,' oordeelde onder meer The Hollywood Reporter.

Hypnotiserend

The Land of the Enlightened is een cross-over tussen documentaire en fictie. De Pue vertelt in deze prent het verhaal van de oorlog in Afghanistan gezien door de ogen van Afghaanse kinderen. Geen gemakkelijk onderwerp, maar in Sundance smulden ze van de prachtige beelden en interessante mix tussen fictie en non-fictie. Screen Daily en The Salt Lake Tribune prijzen de 'lumineuze cinematografie' en de 'hypnotiserende combinatie van romantiek en rauw realisme.'

Zelfs de internationale pers die enkel de trailer voorgeschoteld kreeg, is laaiend enthousiast. The Telegraph nam de prent op in een lijstje van de beste bizarre films van Sundance en Indiewire noemde de film 'krachtig intiem.'

Levenswerk

"Voor mij voelde dit premièremoment als de geboorte van een eerste baby", verklaarde De Pue in een eerste reactie. "Alleen duurde de zwangerschap zeven jaar in plaats van de traditionele negen maand (lacht). Dit is mijn - eerste - levenswerk. Ik ben dan ook heel tevreden met de ontvangst van de film hier. Deze film was enkel mogelijk dankzij de onvoorwaardelijke steun van vele mensen en ik ben hen dan ook zeer dankbaar."

"Na jaren van grote uitdagingen, risico's en overwinningen op zowel productioneel, financieel als logistiek vlak en op het niveau van uithouding, werd de wereldpremière hier op Sundance een intens emotioneel moment voor ieder van ons", voegt producent Bart van Langendonck hier aan toe. "Het is duidelijk dat The Land of the Enlightened hier een zeer grote impact maakt en een grote en lange internationale carrière tegemoet gaat."

Ook het Filmfestival van Rotterdam ontvangt de documentaire. In België gaat The Land of the Enlightened op 6 maart in première, gevolgd door een Belgische bioscooprelease op 15 maart.

(LP)

Het Sundance Film Festival, dat van 21 tot 31 januari plaatsvindt in de Amerikaanse staat Utah, is het filmfestival bij uitstek voor alternatieve en onafhankelijke cinema. Deze editie mocht België twee afgevaardigden sturen naar het festival. 'Belgica', Felix van Groeningens opvolger van 'The Broken Circle Breakdown', ging alvast in wereldpremière in Utah en werd ook enthousiast onthaald. 'Een sensueel genot,' oordeelde onder meer The Hollywood Reporter. Hypnotiserend The Land of the Enlightened is een cross-over tussen documentaire en fictie. De Pue vertelt in deze prent het verhaal van de oorlog in Afghanistan gezien door de ogen van Afghaanse kinderen. Geen gemakkelijk onderwerp, maar in Sundance smulden ze van de prachtige beelden en interessante mix tussen fictie en non-fictie. Screen Daily en The Salt Lake Tribune prijzen de 'lumineuze cinematografie' en de 'hypnotiserende combinatie van romantiek en rauw realisme.' Zelfs de internationale pers die enkel de trailer voorgeschoteld kreeg, is laaiend enthousiast. The Telegraph nam de prent op in een lijstje van de beste bizarre films van Sundance en Indiewire noemde de film 'krachtig intiem.' Levenswerk"Voor mij voelde dit premièremoment als de geboorte van een eerste baby", verklaarde De Pue in een eerste reactie. "Alleen duurde de zwangerschap zeven jaar in plaats van de traditionele negen maand (lacht). Dit is mijn - eerste - levenswerk. Ik ben dan ook heel tevreden met de ontvangst van de film hier. Deze film was enkel mogelijk dankzij de onvoorwaardelijke steun van vele mensen en ik ben hen dan ook zeer dankbaar.""Na jaren van grote uitdagingen, risico's en overwinningen op zowel productioneel, financieel als logistiek vlak en op het niveau van uithouding, werd de wereldpremière hier op Sundance een intens emotioneel moment voor ieder van ons", voegt producent Bart van Langendonck hier aan toe. "Het is duidelijk dat The Land of the Enlightened hier een zeer grote impact maakt en een grote en lange internationale carrière tegemoet gaat."Ook het Filmfestival van Rotterdam ontvangt de documentaire. In België gaat The Land of the Enlightened op 6 maart in première, gevolgd door een Belgische bioscooprelease op 15 maart. (LP)