Belgische animatiefilm ‘Robinson Crusoe’ opent 35ste editie van Anima
Het Anima Festival, het Brusselse festival voor de internationale animatiefilm, opent op 5 februari met een film van eigen bodem. ‘Robinson Crusoe’ is een eigenzinnige adaptatie van de wereldbekende roman van Daniel Defoe..
In het Brusselse Flageygebouw gaat over enkele weken de 35ste editie van het internationaal festival van de animatiefilm van start. Het startschot wordt dit jaar op 5 februari gegeven door een productie van eigen bodem, met “Robinson Crusoe” van Ben Stassen en Vincent Kesteloot.
De film van de Brusselse studio nWave Pictures – die eerder al tekende voor “Fly me to the Moon” en “Sammy’s adventures” – is een eigenzinnige adaptatie van de wereldbekende roman van Daniel Defoe, met in de hoofdrollen onder andere de papegaai Dinsdag.
“Robinson Crusoe” komt in ons land officieel uit in maart, maar de prent vertrekt ook op wereldreis en zal onder meer te zien zijn in de VS. Daar wordt de film verdeeld door de productiegigant Lionsgate die in het verleden al verantwoordelijk was voor de release van “Twilight” en “Hunger Games”.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Afsluiten doet het festival een tiental dagen later, op 14 februari, met de bekendmaking van het palmares en de winnende films, en met het mooie “Kahlil Gibran’s the Prophet” van Roger Allers. De slotfilm verhaalt over de vriendschap tussen het stomme meisje Almitra en een politieke gevangene die op het fictieve eiland Orphalese in ballingschap leeft, en kwam tot stand met de medewerking van vermaarde illustratoren als Bill Plympton en Joann Sfarr.
Focus op Groot-Brittannië en Japan
Speciale aandacht gaat dit jaar naar Groot-Brittannië en Japan, die elk op hun eigen manier garant staan voor het beste van wat de animatiefilm te bieden heeft.
Het Japanse luik omvat enkele onuitgebrachte langspeelfilms als “The Boy and the Beast” van Mamoru Hosoda, “Miss Hokusai” van Keiichi Hara, een nieuw vervolg in de saga “Ghost in the Shell” en “The Case of Hana & Alice” van Shunji Iwai, aangevuld met de klassieker “Akira” van Katsuhiro Otomo en de mangabewerking “Mind Game” van Masaaki Yuasa.
De focus op Groot-Brittannië resulteert onder andere in een compilatie van het werk van Britse animatiefilmers uit de jaren 80 en 90 en een programma rond de 40ste verjaardag van de legendarische Aardman Studio uit Bristol.
Het programma voor kinderen wordt afgetrapt met Rémi Chayé’s “Reis naar het Noorden” (“Tout en haut du monde”) en omvat verder pareltjes als het Deense “Mini en de Muggen” van Jannik Hastrup en “Gus” van de Fransman Christian de Vita.
Meer evenementen
Tot slot kunnen de bezoekers kiezen uit een keur van andere evenementen. Zo is er opnieuw Futuranima, voor iedereen die geïnteresseerd is in het creatieproces van de animatiefilm, met een getekende dj-set van de Franse stripauteur Hervé Bourhis rond het thema Alice in Wonderland, een introductie van de Japanse animatiefilm, een intrigerende documentaire over het privéleven van Kurt Cobain en een masterclass met de Nederlandse filmmaker Hisko Hulsing (“Junkyard”, “Seventeen”).
Andere hoogtepunten zijn de animeernacht en natuurlijk een rijke selectie aan kortfilms, die gebundeld worden in een internationale kortfilmcompetitie, een kortfilmcompetitie van studenten en een nationale kortfilmcompetitie.
De editie van vorig jaar bracht een recordaantal van 40.000 filmliefhebbers op de been, en de organisatoren hopen dit jaar op hetzelfde elan verder te doen. Overigens wordt ook in 2016 een deel van het festivalprogramma simultaan vertoond in een aantal steden in Vlaanderen en Wallonië, waaronder Antwerpen, Gent, Leuven en Oostende. (Belga/DB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier