De Gouden Palm van editie 2012 van het filmfestival van Cannes is, zoals verwacht, toegekend aan Michael Haneke voor diens drama "Amour (Love)" over een hoogbejaard echtpaar. Michael Haneke - drie jaar geleden nog Gouden Palm-winnaar met Das Weisse Band - kwam nooit eerder zo direct en humaan uit de hoek als met Amour, een liefdesdrama over een aftakelend echtpaar, al hoef je daarom nog zeker geen zeemzoete bejaardenfilm te verwachten. Integendeel.

Jean-Louis Trintignant en Emmanuelle Riva - twee reuzen van de Franse auteurscinema - spelen twee muziekleraren op rust die al vijftig jaar een koppel vormen. Toch komt hun relatie danig onder druk te staan wanneer zij half verlamd raakt na een beroerte en hij voor haar moet zorgen, met alle pijnlijke taferelen en conflicten van dien. De agonie van het ouder worden en de grens tussen onbaatzuchtige liefde en passieloos plichtsbesef zijn dan ook de onderwerpen waarover Haneke in zijn gekende, strak bemeten, precies geritmeerde en volledig sentimentvrije stijl reflecteert. Daarvoor kan hij trouwens bogen op een koppel rasacteurs dat zonder de minste pathos ontroert en intrigeert - ondanks de frigiditeit van hun bourgeoispersonages en Haneke's koele mise-en-scène.

Haneke wordt meteen de zesde filmmaker uit de geschiedenis met twee Gouden Palmen op het palmares, na Francis Ford Coppola, Bille August, Emir Kusturica, Shohei Imamura en het Belgische broederpaar Dardenne. Voorzitter van de jury was dit jaar de Italiaanse regisseur-acteur Nanni Moretti.

Palmares Cannes 2012
Palme d'Or
AMOUR van Michael HANEKE (Oostenrijk)

Grand Prix
REALITY van Matteo 'Gomorra' GARRONE (Italië)

Award voor Beste Acteur
Mads MIKKELSEN in JAGTEN (Denemarken)

Award voor Beste Regie
POST TENEBRAS LUX van Carlos REYGADAS (Mexico)

Award voor Beste Scenario
Cristian MUNGIU voor DUPA DEALURI (Roemenië)

Award voor Beste Actrice(s)
Cosmina STRATEN en Cristina FLUTUR in BEYOND THE HILLS van Cristian MUNGIU (Roemenië)

Juryprijs
THE ANGELS' SHARE van Ken LOACH (Groot-Brittannië)

De Gouden Camera
BEASTS OF THE SOUTHERN WILD van Benh ZEITLIN (Verenigde Staten)

De Gouden Palm voor de beste kortfilm
SESSIZ-BE DENG van Rezan YESILBAS (Turkije)

Herbekijk de trailer van Amour van Michael Haneke

De Gouden Palm van editie 2012 van het filmfestival van Cannes is, zoals verwacht, toegekend aan Michael Haneke voor diens drama "Amour (Love)" over een hoogbejaard echtpaar. Michael Haneke - drie jaar geleden nog Gouden Palm-winnaar met Das Weisse Band - kwam nooit eerder zo direct en humaan uit de hoek als met Amour, een liefdesdrama over een aftakelend echtpaar, al hoef je daarom nog zeker geen zeemzoete bejaardenfilm te verwachten. Integendeel. Jean-Louis Trintignant en Emmanuelle Riva - twee reuzen van de Franse auteurscinema - spelen twee muziekleraren op rust die al vijftig jaar een koppel vormen. Toch komt hun relatie danig onder druk te staan wanneer zij half verlamd raakt na een beroerte en hij voor haar moet zorgen, met alle pijnlijke taferelen en conflicten van dien. De agonie van het ouder worden en de grens tussen onbaatzuchtige liefde en passieloos plichtsbesef zijn dan ook de onderwerpen waarover Haneke in zijn gekende, strak bemeten, precies geritmeerde en volledig sentimentvrije stijl reflecteert. Daarvoor kan hij trouwens bogen op een koppel rasacteurs dat zonder de minste pathos ontroert en intrigeert - ondanks de frigiditeit van hun bourgeoispersonages en Haneke's koele mise-en-scène. Haneke wordt meteen de zesde filmmaker uit de geschiedenis met twee Gouden Palmen op het palmares, na Francis Ford Coppola, Bille August, Emir Kusturica, Shohei Imamura en het Belgische broederpaar Dardenne. Voorzitter van de jury was dit jaar de Italiaanse regisseur-acteur Nanni Moretti. Palmares Cannes 2012 Palme d'Or AMOUR van Michael HANEKE (Oostenrijk) Grand Prix REALITY van Matteo 'Gomorra' GARRONE (Italië) Award voor Beste Acteur Mads MIKKELSEN in JAGTEN (Denemarken) Award voor Beste Regie POST TENEBRAS LUX van Carlos REYGADAS (Mexico) Award voor Beste Scenario Cristian MUNGIU voor DUPA DEALURI (Roemenië) Award voor Beste Actrice(s) Cosmina STRATEN en Cristina FLUTUR in BEYOND THE HILLS van Cristian MUNGIU (Roemenië) Juryprijs THE ANGELS' SHARE van Ken LOACH (Groot-Brittannië) De Gouden Camera BEASTS OF THE SOUTHERN WILD van Benh ZEITLIN (Verenigde Staten) De Gouden Palm voor de beste kortfilm SESSIZ-BE DENG van Rezan YESILBAS (Turkije) Herbekijk de trailer van Amour van Michael Haneke