Het Frans liefdesdrama 'Amour' is ook de grote winnaar tijdens de jaarlijkse prijsuitreiking van de Amerikaanse National Society of Film Critics. De succesvolle prent van de 70-jarige Michael Haneke werd uitgeroepen tot beste film van het jaar. Ook de Oostenrijker zelf en hoofdrolspeelster Emmanuelle Riva kregen een onderscheiding, respectievelijk voor beste regisseur en beste actrice.

De prijs voor beste acteur was voor Daniel-Day Lewis voor zijn rol in Lincoln van regisseur Steven Spielberg

'Amour', de film over liefde in tijden van ouderdomsaftakeling, werd de afgelopen maanden bedolven onder de prijzen. Op het prestigieuze filmfestival van Cannes won het de Gouden Palm, de belangrijkste onderscheiding. Tijdens de Europese Filmawards in Malta won ook al het de belangrijkste prijzen, waaronder beste film, beste acteur (Jean-Louis Trintignant) en beste actrice (Emmanuelle Riva). De film werd onlangs door veertien Vlaamse filmrecensenten verkozen tot de prent film van het jaar 2012.

De prijzen van de National Society of Film Critics, een vereniging van de 60 belangrijkste Amerikaanse filmrecensenten, gelden als graadmeter voor de Oscars die in februari worden uitgereikt. (DB)

Het Frans liefdesdrama 'Amour' is ook de grote winnaar tijdens de jaarlijkse prijsuitreiking van de Amerikaanse National Society of Film Critics. De succesvolle prent van de 70-jarige Michael Haneke werd uitgeroepen tot beste film van het jaar. Ook de Oostenrijker zelf en hoofdrolspeelster Emmanuelle Riva kregen een onderscheiding, respectievelijk voor beste regisseur en beste actrice.De prijs voor beste acteur was voor Daniel-Day Lewis voor zijn rol in Lincoln van regisseur Steven Spielberg 'Amour', de film over liefde in tijden van ouderdomsaftakeling, werd de afgelopen maanden bedolven onder de prijzen. Op het prestigieuze filmfestival van Cannes won het de Gouden Palm, de belangrijkste onderscheiding. Tijdens de Europese Filmawards in Malta won ook al het de belangrijkste prijzen, waaronder beste film, beste acteur (Jean-Louis Trintignant) en beste actrice (Emmanuelle Riva). De film werd onlangs door veertien Vlaamse filmrecensenten verkozen tot de prent film van het jaar 2012. De prijzen van de National Society of Film Critics, een vereniging van de 60 belangrijkste Amerikaanse filmrecensenten, gelden als graadmeter voor de Oscars die in februari worden uitgereikt. (DB)