Dat blijkt uit een onderzoek dat door het Amerikaanse magazine Pediatrics gepubliceerd werd.

Voor het onderzoek werden 915 films bestudeerd die uitkwamen tussen 1950 en 2012. Het ging telkens om films die in het jaar van hun release tot de dertig populairste prenten behoorde.

In totaal werden er 700 scènes geteld waarin geweldscènes met vuurwapens voorkwamen. Maar de studie toont vooral aan dat de hoeveelheid geweld in de films verviervoudigd is tussen 1950 en 2010.

Explosie van wapengeweld

In de films die de classificatie "PG-13" meekrijgen - wat aangeeft dat er beelden te zien zijn die niet geschikt zijn voor kinderen onder de dertien jaar - kwamen in 1985 nog amper wapens voor. Maar de hoeveelheid geweld is sindsdien geleidelijk toegenomen, een evolutie die sinds 2005 zelfs nog is versneld.

"Het is stuitend om die explosie van wapengeweld te zien in films die vaak de jongeren als doelpubliek hebben", zegt Brad Bushman, professor communicatiewetenschappen en psychologie aan de universiteit van Ohio en de belangrijkste mede-auteur van de studie.

De films met de rating PG-13 bevatten in 2011 en 2012 zelfs meer geweldscènes met vuurwapens dan de films met de rating "R", dat zijn de films die personen onder de 17 jaar enkel onder begeleiding van een volwassene mogen bekijken. "Dat komt dat de films die seksscènes bevatten veel vaker in de volwassen categorieën blijken te vallen dan de films die geweld bevatten", zegt de professor. (Belga/MS)

Dat blijkt uit een onderzoek dat door het Amerikaanse magazine Pediatrics gepubliceerd werd. Voor het onderzoek werden 915 films bestudeerd die uitkwamen tussen 1950 en 2012. Het ging telkens om films die in het jaar van hun release tot de dertig populairste prenten behoorde. In totaal werden er 700 scènes geteld waarin geweldscènes met vuurwapens voorkwamen. Maar de studie toont vooral aan dat de hoeveelheid geweld in de films verviervoudigd is tussen 1950 en 2010. Explosie van wapengeweld In de films die de classificatie "PG-13" meekrijgen - wat aangeeft dat er beelden te zien zijn die niet geschikt zijn voor kinderen onder de dertien jaar - kwamen in 1985 nog amper wapens voor. Maar de hoeveelheid geweld is sindsdien geleidelijk toegenomen, een evolutie die sinds 2005 zelfs nog is versneld. "Het is stuitend om die explosie van wapengeweld te zien in films die vaak de jongeren als doelpubliek hebben", zegt Brad Bushman, professor communicatiewetenschappen en psychologie aan de universiteit van Ohio en de belangrijkste mede-auteur van de studie. De films met de rating PG-13 bevatten in 2011 en 2012 zelfs meer geweldscènes met vuurwapens dan de films met de rating "R", dat zijn de films die personen onder de 17 jaar enkel onder begeleiding van een volwassene mogen bekijken. "Dat komt dat de films die seksscènes bevatten veel vaker in de volwassen categorieën blijken te vallen dan de films die geweld bevatten", zegt de professor. (Belga/MS)