Ademloos van Daniel Lambo wint publieksprijs op Mooov

04/05/18 om 16:25 - Bijgewerkt om 16:25

De Belgische regisseur Daniel Lambo in de prijzen gevallen op MOOOV Filmfestival. Van alle films die de afgelopen twee weken op het witte doek te zien waren, duidde het publiek zijn documentaire Ademloos aan als de beste.

Ademloos van Daniel Lambo wint publieksprijs op Mooov

© MOOOV

Gisteren maakte de organisatie van het multiculturele MOOOV Filmfestival bekend dat Daniel Lambo's documentaire Ademloos De Standaard Publieksprijs heeft gewonnen. De docu won het onder meer van het Noorweegs-Pakistaanse drama What Will People Say en het Schotse Neither Wolf Nor Dog, die respectievelijk de tweede en de derde plaats behaalden. Ook de Vlaams-Koerdische filmmaker Sahim Omar Kalifa wist een plaatsje in de top tien te veroveren met zijn dramafilm Zagros.

Voor zijn documentaire ging Lambo naar het dorpje Kymore in Centraal-India, waar hij inzoomt op de schrijnende levens van de mensen die er noodgedwongen in een asbeststort leven. Tot 2002 werd er op grote schaal asbest verwerkt en gedumpt door een netwerk van bedrijven dat zich over de hele wereld uitstrekt en waar onder meer het Belgische Eternit NV deel van uitmaakt. Met Ademloos klaagt Lambo - die zelf opgroeide in de asbestschaduw van het bedrijf in Kappelle-op-den-Bos - de wantoestanden aan.

Eerder won de film Los Versos del Olvido van de Iraanse regisseur Alireza Khatami al de Canvas-award voor beste film.