Je bent nooit te jong om te weten wat je wilt. Brie Larson, 26 jaar geleden geboren als Brianne Sidonie Desaulniers, was zes toen ze aan haar moeder vertelde dat ze actrice wilde worden. Uiteindelijk heeft het een jaar geduurd vooraleer haar ouders ook overstag gingen en haar inschreven voor cursussen. Niet veel later sprokkelde ze al haar eerste kleine rolletjes, voornamelijk op het podium van lokale toneelgezelschappen.

Haar ambities om het te maken kregen steeds meer vorm nog vóór haar tienerjaren aanbraken. Eerst waren er enkele passages op het kleine scherm. 'Na een reeks mislukte audities scoorde ik een rol voor een nepcommercial in 'The Tonight Show with Jay Leno'. Ze was toen zeven. 'Ik mocht een Barbie met modder besmeuren: de gelukkigste dag uit mijn leven', zei ze hierover in Knack Focus.

Enkele jaren later - en een zijsprong in de muziekwereld (wat in 2005 zelfs resulteerde in het album 'Finally Out of PE' en een grote ruzie met haar platenfirma) - volgde de overstap naar het grote scherm.

Haar meest opmerkelijke rollen had ze als sexy ex in de culthit 'Scott Pilgrim vs. the World' (2010) - 'nerds spreken me een tijd lang bijna dagelijks aan over die film' - en de love interest in de actiekomedie '21 Jump Street (2012)', met Jonah Hill en Channing Tatum. 'Je lach inhouden op die set was werkelijk onmogelijk.'

Maar de échte doorbraak kwam er met 'Short Term 12', een indiefilm over een tehuis voor in de steek gelaten tieners waarin ze imponeerde als de gedreven jongeren begeleidster Grace die niet alleen een relatie heeft met haar collega Mason, maar ook de demonen uit haar verleden geheim wil houden. Ze kwam het drama twee jaar geleden zelf voorstellen tijdens het Gentse Filmfestival waar de prent ook de Publieksprijs won.

Nu scoort ze haar eerste Oscar voor haar vertolking in 'Room', een verfilming van het gelijknamige boek van Emma Donoghue, waarin de 26-jarige Amerikaanse haar buitengewone weerbaarheid etaleert. Ze speelt 'Ma', een jonge vrouw die al zeven jaar opgesloten zit in een kamer in het huis van een verkrachter. 'Ma' doet er alles aan om haar vijfjarige zoon zo normaal mogelijk op te voeden. Moeilijk, want hij is in die kamer geboren en heeft ze nog nooit verlaten.

Voor haar vertolking won ze ook een Bafta, Golden Globe en een Screen Actors Guild.

Brie Larson naast Leonardo DiCaprio. Zij vielen al in de prijzen bij de Screen Actors Guild., Getty Images
Brie Larson naast Leonardo DiCaprio. Zij vielen al in de prijzen bij de Screen Actors Guild. © Getty Images

Binnenkort speelt Brie Larson in 'The Glass Castle' van Destin Cretton (Short Term 12) en in 'Free Fire' van Ben Wheatley (Kill List, High-Rise). Maar eerst zal ze nog te zien zijn in 'Kong: Skull Island', een hervertelling van het klassieke King Kong-verhaal.

Lees ook het interview met Brie Larson

Je bent nooit te jong om te weten wat je wilt. Brie Larson, 26 jaar geleden geboren als Brianne Sidonie Desaulniers, was zes toen ze aan haar moeder vertelde dat ze actrice wilde worden. Uiteindelijk heeft het een jaar geduurd vooraleer haar ouders ook overstag gingen en haar inschreven voor cursussen. Niet veel later sprokkelde ze al haar eerste kleine rolletjes, voornamelijk op het podium van lokale toneelgezelschappen. Haar ambities om het te maken kregen steeds meer vorm nog vóór haar tienerjaren aanbraken. Eerst waren er enkele passages op het kleine scherm. 'Na een reeks mislukte audities scoorde ik een rol voor een nepcommercial in 'The Tonight Show with Jay Leno'. Ze was toen zeven. 'Ik mocht een Barbie met modder besmeuren: de gelukkigste dag uit mijn leven', zei ze hierover in Knack Focus. Enkele jaren later - en een zijsprong in de muziekwereld (wat in 2005 zelfs resulteerde in het album 'Finally Out of PE' en een grote ruzie met haar platenfirma) - volgde de overstap naar het grote scherm. Haar meest opmerkelijke rollen had ze als sexy ex in de culthit 'Scott Pilgrim vs. the World' (2010) - 'nerds spreken me een tijd lang bijna dagelijks aan over die film' - en de love interest in de actiekomedie '21 Jump Street (2012)', met Jonah Hill en Channing Tatum. 'Je lach inhouden op die set was werkelijk onmogelijk.'Maar de échte doorbraak kwam er met 'Short Term 12', een indiefilm over een tehuis voor in de steek gelaten tieners waarin ze imponeerde als de gedreven jongeren begeleidster Grace die niet alleen een relatie heeft met haar collega Mason, maar ook de demonen uit haar verleden geheim wil houden. Ze kwam het drama twee jaar geleden zelf voorstellen tijdens het Gentse Filmfestival waar de prent ook de Publieksprijs won. Nu scoort ze haar eerste Oscar voor haar vertolking in 'Room', een verfilming van het gelijknamige boek van Emma Donoghue, waarin de 26-jarige Amerikaanse haar buitengewone weerbaarheid etaleert. Ze speelt 'Ma', een jonge vrouw die al zeven jaar opgesloten zit in een kamer in het huis van een verkrachter. 'Ma' doet er alles aan om haar vijfjarige zoon zo normaal mogelijk op te voeden. Moeilijk, want hij is in die kamer geboren en heeft ze nog nooit verlaten. Voor haar vertolking won ze ook een Bafta, Golden Globe en een Screen Actors Guild.Binnenkort speelt Brie Larson in 'The Glass Castle' van Destin Cretton (Short Term 12) en in 'Free Fire' van Ben Wheatley (Kill List, High-Rise). Maar eerst zal ze nog te zien zijn in 'Kong: Skull Island', een hervertelling van het klassieke King Kong-verhaal.