De Cannes Classics-selectie werd in 2004 in het leven geroepen om de grote, soms vergeten filmklassiekers nog eens uit de kast te halen. De prenten worden gekozen aan de hand van de voorstellen die producenten, filmstudio's, grote archieven en cinematheken indienen. Zo bestaat de selectie uit veertien langspeelfilms en vijf documentaires met daarnaast nog 'surprises' en een 'Masterclass': de 'A Clockwork Orange'-acteur Malcolm McDowell.

Exact veertig jaar geleden bracht Kubrick zijn cultfilm 'A Clockwork Orange' uit, naar de gelijknamige bestseller van de Brit Anthony Burgess. Het dystopische sciencefictiondrama speelt zich af in de toekomst waar Alex, vertolkt door Malcolm McDowell, een jonge gewelddadige delinquent is die naar de gevangenis moet. Daar wordt hij aan een brainwashexperiment tegen crimineel gedrag onderworpen. Het experiment dat bedoeld was om de wereld vrij te maken van criminaliteit, loopt echter uit de hand.

Andere films die worden bovengehaald zijn onder meer 'Le Voyage dans la Lune' van Georges Méliès (1902), 'Il Conformista' van Bernardo Bertolucci (1970) en 'A Bronx Tale' van Robert De Niro (1993). Ook de documentaire 'Belmondo... Itinéraire' over de bekende Franse acteur Jean-Paul Belmondo van de makers Vincent Perrot en Jeff Domenech zal het publiek in Cannes proberen te bekoren.

Hieronder de trailer van 'A Clockwork Orange' op misleidende vrolijke deuntjes.

Julie Herreman

De Cannes Classics-selectie werd in 2004 in het leven geroepen om de grote, soms vergeten filmklassiekers nog eens uit de kast te halen. De prenten worden gekozen aan de hand van de voorstellen die producenten, filmstudio's, grote archieven en cinematheken indienen. Zo bestaat de selectie uit veertien langspeelfilms en vijf documentaires met daarnaast nog 'surprises' en een 'Masterclass': de 'A Clockwork Orange'-acteur Malcolm McDowell. Exact veertig jaar geleden bracht Kubrick zijn cultfilm 'A Clockwork Orange' uit, naar de gelijknamige bestseller van de Brit Anthony Burgess. Het dystopische sciencefictiondrama speelt zich af in de toekomst waar Alex, vertolkt door Malcolm McDowell, een jonge gewelddadige delinquent is die naar de gevangenis moet. Daar wordt hij aan een brainwashexperiment tegen crimineel gedrag onderworpen. Het experiment dat bedoeld was om de wereld vrij te maken van criminaliteit, loopt echter uit de hand. Andere films die worden bovengehaald zijn onder meer 'Le Voyage dans la Lune' van Georges Méliès (1902), 'Il Conformista' van Bernardo Bertolucci (1970) en 'A Bronx Tale' van Robert De Niro (1993). Ook de documentaire 'Belmondo... Itinéraire' over de bekende Franse acteur Jean-Paul Belmondo van de makers Vincent Perrot en Jeff Domenech zal het publiek in Cannes proberen te bekoren. Hieronder de trailer van 'A Clockwork Orange' op misleidende vrolijke deuntjes. Julie Herreman