Hanson was al sinds de late jaren zeventig actief in de filmwereld - zo schreef hij onder meer het scenario voor Silent Partner en regisseerde hij Losin' It met een toen nog onbekende Tom Cruise in de hoofdrol. Toch brak hij pas in de jaren negentig echt door in Hollywood.

The River Wild

In 1992 had Hansons film The Hand that Rocks the Cradle hem op de kaart gezet, waardoor hij voor zijn volgende project, de avonturenfilm The River Wild, kon rekenen op een sterrencast van Meryl Streep, Kevin Bacon enJohn C. Reilly. De film vertelt het verhaal van een familie die gaat raften, maar de gezinsuitstap wordt verstoord door twee criminelen die zich in de wildernis rond hun raftparcours verschuilen.

L.A. Confidential

L.A. Confidential, gebaseerd op een roman van James Ellroy, werd Hansons grootste succesverhaal, en niet alleen omdat de regisseur werd ondersteund door het acteertalent van Kevin Spacey, Russel Crowe, Kim Bassinger en Guy Pearce. De film, over corruptie en drugshandel onder politieagenten van het LAPD in 1953, leverde Hanson een Oscar op voor Best Adaptive Screenplay. In dat jaar prijkten ook blockbusters als Titanic en Good Will Hunting op de genomineerdenlijst.

Wonder Boys

Hanson was ondertussen een gevestigde waarde geworden, en dus viel ook zijn volgende film, Wonder Boys, in de prijzen. Deze dramedy met Michael Douglas, Tobey Maguire, Robert Downey Jr.,Frances McDormand en Katie Holmes werd begeleid door het nummer Things Have Changed van Bob Dylan, dat werd bekroond met een Golden Globe en een Oscar.

8 Mile

Deze semi-biografie, gebaseerd op het leven van Eminem ('B-Rabbit') kon daadwerkelijk rekenen op de rapper in de hoofdrol, samen met Kim Bassinger en Brittany Murphy. Hanson nam de regie voor zijn rekening, waardoor hij zijn naamsbekendheid ook verzekerde voor de volgende generatie.

Too Big To Fail

De HBO-televisiefilm, die zijn oorsprong kent in de bestseller Too Big to Fail: The Inside Story of How Wall Street and Washington Fought to Save the Financial System--and Themselves van Aaron Sorkin, leverde Hanson een Emmy-nominatie op.

(KS)

Hanson was al sinds de late jaren zeventig actief in de filmwereld - zo schreef hij onder meer het scenario voor Silent Partner en regisseerde hij Losin' It met een toen nog onbekende Tom Cruise in de hoofdrol. Toch brak hij pas in de jaren negentig echt door in Hollywood. In 1992 had Hansons film The Hand that Rocks the Cradle hem op de kaart gezet, waardoor hij voor zijn volgende project, de avonturenfilm The River Wild, kon rekenen op een sterrencast van Meryl Streep, Kevin Bacon enJohn C. Reilly. De film vertelt het verhaal van een familie die gaat raften, maar de gezinsuitstap wordt verstoord door twee criminelen die zich in de wildernis rond hun raftparcours verschuilen.L.A. Confidential, gebaseerd op een roman van James Ellroy, werd Hansons grootste succesverhaal, en niet alleen omdat de regisseur werd ondersteund door het acteertalent van Kevin Spacey, Russel Crowe, Kim Bassinger en Guy Pearce. De film, over corruptie en drugshandel onder politieagenten van het LAPD in 1953, leverde Hanson een Oscar op voor Best Adaptive Screenplay. In dat jaar prijkten ook blockbusters als Titanic en Good Will Hunting op de genomineerdenlijst.Hanson was ondertussen een gevestigde waarde geworden, en dus viel ook zijn volgende film, Wonder Boys, in de prijzen. Deze dramedy met Michael Douglas, Tobey Maguire, Robert Downey Jr.,Frances McDormand en Katie Holmes werd begeleid door het nummer Things Have Changed van Bob Dylan, dat werd bekroond met een Golden Globe en een Oscar. Deze semi-biografie, gebaseerd op het leven van Eminem ('B-Rabbit') kon daadwerkelijk rekenen op de rapper in de hoofdrol, samen met Kim Bassinger en Brittany Murphy. Hanson nam de regie voor zijn rekening, waardoor hij zijn naamsbekendheid ook verzekerde voor de volgende generatie.De HBO-televisiefilm, die zijn oorsprong kent in de bestseller Too Big to Fail: The Inside Story of How Wall Street and Washington Fought to Save the Financial System--and Themselves van Aaron Sorkin, leverde Hanson een Emmy-nominatie op. (KS)