15 jaar ‘Fight Club’ in 15 weetjes
‘Fight Club’ blaast op 15 oktober 15 kaarsjes uit. Reden genoeg om de cultfilm van David Fincher van onder het stof te halen. Van sappige scènes tot een preutse producent: 15 dingen die je (misschien) niet wist over de klassieker.
David Finchers ‘Fight Club’ werd uitgebracht op 15 oktober 1999. Het was de meest spraakmakende Hollywoodfilm van net voor het nieuwe millennium. De regisseur tastte de grenzen van de provocatie af in deze vertaling van Chuck Palahniuks cultboek, met Edward Norton als een slapeloze kerel die door goeroe Brad Pitt als een boksbal gebruikt wordt. Een terugblik in 15 weetjes.
1. De crew van een film is van levensbelang voor het eindresultaat. Deze hardwerkende filmfanaten zijn meestal erg professioneel en geven het beste van zichzelf tijdens de opnames. Toch worden – al dan niet opzettelijke – hilarische scènes hen soms ook teveel. In onderstaande scène zie je hoe het beeld heel even trilt. De cameraman kon zijn lach gewoonweg niet inhouden.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
2. De film is een adaptatie van het boek ‘Fight Club’ van Chuck Palahniuk. De auteur vond het erg pijnlijk om de filmversie van zijn literaire creatie vertaald te zien naar het witte doek. Hij vond de film immers beter dan zijn boek. ‘De film legde verbanden waar ik nooit zelf op was gekomen,’ aldus de beschaamde Palahniuk.
3. Palahniuk deed inspiratie voor het verhaal op toen hij er zelf fiks van langs kreeg. Op een camping ging hij klagen bij zijn buren omdat hij vond dat hun radio te luid stond. Hij kreeg een flinke muilpeer als antwoord. Eenmaal terug op het werk kreeg hij enkel standaardvragen zoals “Leuk weekend gehad?” voorgeschoteld. Geen woord werd gerept over zijn gehavende uiterlijk. Palahniuk concludeerde dat zijn collega’s niet genoeg om hem gaven om te vragen naar de toedracht van zijn verwondingen.
4. Het casten van de vrouwelijke hoofdrol heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Zo werd voor de rol van Marla Singer eerst gedacht aan onder andere Courtney Love en Winona Ryder. Na veel vijven en zessen viel de keuze uiteindelijk op Helena Bonham Carter en Reese Witherspoon. Regisseur David Fincher koos resoluut voor Carter, maar het productiehuis besliste dat Witherspoon de rol kreeg. Haar naam was namelijk bekender en zou meer publiek trekken. Witherspoon weigerde wegens “het te donkere karakter van de rol”. Sarah Michelle Gellar was ook even in beeld om de getormenteerde Marla te vertolken, maar die kon niet onder haar contract bij ‘Buffy the Vampire Slayer’ uit.
5. Voor de rol van Narrator stonden naast Edward Norton ook Matt Damon en Sean Penn op het lijstje kanshebbers. Fincher besloot om Norton in dienst te nemen omdat hij ongelofelijk onder de indruk was van zijn prestatie in ‘The People vs. Larry Flynt’ uit 1996.
6. Als het van producent Ross Grayson Bell had afgehangen, dan speelde niet Brad Pitt, maar Russell Crowe de rol van zeepmaker Tyler Durden. Daar stak Art Linson, een andere producent, echter een stokje voor.
7. Daar stopt de malaise met producenten niet. Maak kennis met Laura Ziskin. Deze tweevoudige organisatrice van de Academy Awards eiste dat een volledige scène uit de film verdween. In die scène betrapt Tyler Durden The Narrator op het luisteren aan de deur terwijl hij zijn vleselijke lusten bevredigt met Marla Singer. Op zich niet zo erg, ware het niet dat haar stoppen doorsloegen toen ze zag dat Tyler een rubberen handschoen aan had. Totaal ongepast vond Ziskin. Tijdens een proefvertoning zorgde de scène echter voor het grootste lachsalvo tijdens de screening. Gortig of niet, de scène bleef behouden.
8. Wanneer Marla en Tyler de lakens delen, zou ze oorspronkelijk “I want to have your abortion” gezegd hebben. Ziskin de moraalridder sprong meteen in de bres om het publiek te behoeden van dergelijk duivels taalgebruik. De zin werd geschrapt op voorwaarde dat de nieuwe repliek sowieso in de film kwam. De goedgelovige Ziskin stemde in en de wereld was weer wat braver. Dat de nieuwe zin “I haven’t been fucked like that since grade school” was, had zelfs de meest duistere ziel niet kunnen voorzien. Arme Laura Ziskin.
9. Voor de seksscènes die niet in beeld kwamen, hebben Brad Pitt (Tyler) en Helena Bonham Carter (Marla) maar liefst drie dagen lang gekreun en orgastisch geluid opgenomen.
10. De seksscène die wel in beeld kwam, bestaat uit tien verschillende standjes uit de Kama Sutra.
11. Dat Fincher een perfectionist is, blijkt niet alleen uit de zorgvuldig gefilmde seksscènes, maar ook uit het feit dat hij meer dan 1500 filmrolletjes gebruikte. Dat zijn er drie keer zoveel als bij een ‘normale’ film van twee uur.
12. De plattegrond en inrichting van The Narrator’s appartement, die later in de film worden opgeblazen, is identiek als Finchers eerste appartement in LA. Toen hij er woonde wilde hij het naar eigen zeggen altijd al eens opblazen.
13. Brad Pitt en Edward Norton leerden zich allebei de stiel van zeep maken aan.
14. Helena Bonham Carter verplichtte haar rechtshandige visagiste (Julie Pearce) om haar make-up aan te brengen met de linkerhand. Ze vond dat haar personage (Marla Singer) niet echt inzat met het correct schminken van haar gezicht.
15. Brad Pitt verzocht zijn ouders de film niet te gaan bekijken. Tevergeefs. Of ze zich hun beslissing beklaagd hebben, is onduidelijk.
Het YouTube-kanaal CineFix blikte terug op de filmklassieker met deze zeven weetjes (die u waarschijnlijk niet wist), waaronder een van Brad Pitt’s onderhemden boordevol porno-prints. Bekijk dit filmpje.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier