De 101 jaar oude Portugese filmmaker Manoel de Oliveira kreeg in Cannes een staande ovatie na de screening van zijn nieuwste film The Strange Case of Angelica.

Hij heeft een filmcarrière van bijna tachtig jaar achter de rug, maar de Oliveira lijkt nog steeds onvermoeibaar. Sinds zijn honderdste verjaardag regisseerde hij twee films - de vorige was Eccentricities of a Blond-Haired Girl - wat hem 's werelds oudste regisseur maakt.

Op zijn laatste telg heeft hij 64 jaar gebroed, vertelde hij in Cannes tijdens zijn introductie van The Strange Case of Angelica, een surrealistisch verhaal over een fotograaf die het lichaam van een pas overleden jonge vrouw fotografeert en verliefd op haar wordt. Het idee voor de film ontstond in 1946 en het script was zelfs al ingeblikt in 1952. Net als Oliveira's eerste film Douro, Faina Fluvial, speelt ook deze zich af rond de Douro-rivier in Portugal.

Het drama zit niet in de officiële competitie van het festival, maar wordt vertoond in de sectie Un Certain Regard, waarin ook Heartbeats van Xavier Dolan is opgenomen, met zijn 21 jaar dan weer de jongste cineast in die afdeling. In het verleden werden drie van Oliveira's films al genomineerd voor de Gouden Palm.

Sanne Jehoul

De 101 jaar oude Portugese filmmaker Manoel de Oliveira kreeg in Cannes een staande ovatie na de screening van zijn nieuwste film The Strange Case of Angelica. Hij heeft een filmcarrière van bijna tachtig jaar achter de rug, maar de Oliveira lijkt nog steeds onvermoeibaar. Sinds zijn honderdste verjaardag regisseerde hij twee films - de vorige was Eccentricities of a Blond-Haired Girl - wat hem 's werelds oudste regisseur maakt. Op zijn laatste telg heeft hij 64 jaar gebroed, vertelde hij in Cannes tijdens zijn introductie van The Strange Case of Angelica, een surrealistisch verhaal over een fotograaf die het lichaam van een pas overleden jonge vrouw fotografeert en verliefd op haar wordt. Het idee voor de film ontstond in 1946 en het script was zelfs al ingeblikt in 1952. Net als Oliveira's eerste film Douro, Faina Fluvial, speelt ook deze zich af rond de Douro-rivier in Portugal. Het drama zit niet in de officiële competitie van het festival, maar wordt vertoond in de sectie Un Certain Regard, waarin ook Heartbeats van Xavier Dolan is opgenomen, met zijn 21 jaar dan weer de jongste cineast in die afdeling. In het verleden werden drie van Oliveira's films al genomineerd voor de Gouden Palm. Sanne Jehoul