Ze komen eraan: de eindejaarslijstjes! Naast de muziektoptien is vooral het overzicht van het beste wat het afgelopen filmjaar te bieden had, een must read. In afwachting van onze eigen lijst, kun je voorlopig verder met die van Cahiers du Cinéma, het invloedrijke Frans filmtijdschrift dat meer dan 60 jaar geleden boven de doopvont werd gehouden. (DB)

Top 10 2013 van Cahiers du Cinéma:

1. L'Inconnu du Lac/ Stranger By The Lake
Spannende, hitsige maar vooral ook intellectueel en artistiek bevredigende gay-mysterythriller.


2. Spring Breakers
Genereus staaltje thrashcinema van Harmony Korine met Selena Gomez en posterboy James franco.3. La Vie d'Adèle
Een hartverscheurend coming-of-agedrama waar de vitaliteit vanaf spat. Een warme ode aan liefde, lust, hartzeer en (seksuele) zelfontdekking. Winnaar Gouden Palm.

4. Gravity
Driedimensionale sf-thriller van Alfonso Cuarón met Sandra Bullock en George Clooney. Vooral visueel een zinnenprikkelende ervaring.

5. A Touch Of Sin

Bijtende en entertainende prent over de sociale uitdagingen en onrechtvaardige wantoestanden waarmee hedendaags China te kampen. Won prijs voor beste scenario in Cannes.

6. Lincoln

Hoe de zestiende president van de Verenigde Staten de slavernij afschafte. Met dank aan Steven Spielberg en Daniel Day-Lewis.

7. La Jalousie

Frans liefdesdrama van Philippe Garrel dat meedong naar de hoofdprijs tijdens de Mostra van Venetië.

8. Nobody's Daughter Haewon
Koreaans drama van Hong Sangsoo, over de jonge universiteitsstudente Haewon die om diverse redenen vaak in de knoop ligt met zichzelf.

9. Les Rencontres d'après minuit/You And The Night

Franse erotische komedie slash manifest van Yann Gonzalez

10. La bataille de Solférino
Een televisiejournaliste brengt verslag uit van de Franse presidentsverkiezingen. Net een dag waarop alles in het honderd loopt. Tussen tragikomedie en sociaal drama.

Ze komen eraan: de eindejaarslijstjes! Naast de muziektoptien is vooral het overzicht van het beste wat het afgelopen filmjaar te bieden had, een must read. In afwachting van onze eigen lijst, kun je voorlopig verder met die van Cahiers du Cinéma, het invloedrijke Frans filmtijdschrift dat meer dan 60 jaar geleden boven de doopvont werd gehouden. (DB) Top 10 2013 van Cahiers du Cinéma:1. L'Inconnu du Lac/ Stranger By The Lake Spannende, hitsige maar vooral ook intellectueel en artistiek bevredigende gay-mysterythriller. 2. Spring Breakers Genereus staaltje thrashcinema van Harmony Korine met Selena Gomez en posterboy James franco. 3. La Vie d'Adèle Een hartverscheurend coming-of-agedrama waar de vitaliteit vanaf spat. Een warme ode aan liefde, lust, hartzeer en (seksuele) zelfontdekking. Winnaar Gouden Palm.4. Gravity Driedimensionale sf-thriller van Alfonso Cuarón met Sandra Bullock en George Clooney. Vooral visueel een zinnenprikkelende ervaring.5. A Touch Of Sin Bijtende en entertainende prent over de sociale uitdagingen en onrechtvaardige wantoestanden waarmee hedendaags China te kampen. Won prijs voor beste scenario in Cannes.6. Lincoln Hoe de zestiende president van de Verenigde Staten de slavernij afschafte. Met dank aan Steven Spielberg en Daniel Day-Lewis.7. La Jalousie Frans liefdesdrama van Philippe Garrel dat meedong naar de hoofdprijs tijdens de Mostra van Venetië.8. Nobody's Daughter Haewon Koreaans drama van Hong Sangsoo, over de jonge universiteitsstudente Haewon die om diverse redenen vaak in de knoop ligt met zichzelf.9. Les Rencontres d'après minuit/You And The Night Franse erotische komedie slash manifest van Yann Gonzalez 10. La bataille de Solférino Een televisiejournaliste brengt verslag uit van de Franse presidentsverkiezingen. Net een dag waarop alles in het honderd loopt. Tussen tragikomedie en sociaal drama.