Paul Baeten

‘De meeste religies zijn een paar duizend jaar oud. Groot genoeg om voor zichzelf te zorgen’

Paul Baeten Columnist bij Knack Focus

P.B. Gronda, schrijver van onder meer Wanderland, Straus Park en de tv-reeks Over water, plaatst grote vraagtekens bij de subsidies die religieuze organisaties in onze samenleving vandaag ontvangen.

Ik begrijp al zo lang als ik zelfstandig denken kan niet hoe de scheiding tussen kerk en staat te rijmen valt met subsidies voor religieuze organisaties. Lees, in ons geval: de katholieke kerk en twee kruimels voor de islam.

Hoewel de scheiding tussen kerk en staat grondwettelijk misschien niet eenduidig genoeg geformuleerd staat, gaan we daar wel van uit. Toch worden de erediensten en lonen van dienaren met subsidies betaald. Waarom? We hebben niet eens een staatsgodsdienst.

Met een zekere zin voor realisme valt nog te begrijpen dat in 1831 de macht van de kerk van dien aard was dat ze zo’n regeling af kon dwingen. En dat dat tot diep in de twintigste eeuw zo bleef, kom, dat wil ik ook nog begrijpen.

Maar vandaag? Laat me niet lachen.

Wat een kerk gelukkig nog nooit heeft gedaan, mij laten lachen.

Of het moest van miserie zijn.

De meeste religies zijn een paar duizend jaar oud. Groot genoeg om voor zichzelf te zorgen.

Leg vandaag dus maar eens uit waarom er bijna 80 miljoen subsidies nodig zijn om de clubhuizen van een paar sektes warm te stoken, nog los van het geld dat ook nog eens naar salarissen gaat.

En goed, dat is dan zogezegd federaal geld. Maar om dan te zien dat op Vlaams niveau Gezinszorg 50 miljoen moet besparen, het Vlaams Agentschap voor Personen met een handicap 40. Of wat met de 100 miljoen die het secundair onderwijs moet wegknippen?

Ongeveer elke besparing zit, in de lekkere spirit van de verkiezingen, op sociale domeinen. Aah, warm Vlaanderen.

Dus als straks de Vlaamse regeringspartijen federaal gaan onderhandelen, dan denk ik dat voor de ‘oefening’ – want politici oefenen altijd maar – al een mooie besparing gevonden is. En misschien kan het bespaarde geld dan op federaal niveau dienen om via volksgezondheid eindelijk werk te maken van fatsoenlijk gesubsidieerde mentale zorg.

Want gaat het onze religies daar niet om? De zorg voor onze naasten, het zalven van de zielen? Wel, zij mogen dus met een gerust hart zelf op zoek naar middelen.

En nu we het er toch over hebben, en dan kijken we naar de immer frisse Ben Weyts: wordt het niet stilaan tijd om het onderwijs en religie van elkaar te scheiden?

Niemand die vandaag in ons land woont, zou binnen de schoolmuren over Bijbel, Koran of Thora te horen moeten krijgen, los van de lessen geschiedenis.

Moslimscholen zijn een heel slecht idee. Ik zou er persoonlijk nul goedkeuren. Maar – wacht nog even voor je naar Twitter trekt – dat geldt ook voor katholieke scholen, joodse scholen en eender welke andere op godsdienst of levensbeschouwing gebaseerde scholen die er nog zijn.

Niemand die vandaag in ons land woont – een van de meest geseculariseerde, ontkerkte plaatsen in de hele wereld – zou binnen de schoolmuren over Bijbel, Koran of Thora te horen moeten krijgen, los van de lessen geschiedenis. Wie geloof wil belijden, mag dat natuurlijk in zijn of haar eigen tijd doen. Maar een school dient om kennis en vaardigheden op te doen, zowel direct als indirect.

De morele en feitelijke macht van de kerk is al gebroken, het wordt tijd dat het politieke machtsblok rond ons onderwijs er ook maar eens aan gaat. Dat zal wel nog even duren, neem ik aan. Maar dat houdt niemand tegen om alvast de meest gedateerde, absurde en overbodige subsidies zo snel mogelijk stop te zetten. De meeste religies zijn een paar duizend jaar oud. Groot genoeg om voor zichzelf te zorgen, denk ik.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content