Vijf Belgen hebben de tiplijst gehaald van de AKO Literatuurprijs. Dat maakte Patrick Janssens, voorzitter van de jury, bekend tijdens het Haags UIT Festival. In totaal werden 25 boeken geselecteerd uit ruim 400 ingezonden Nederlandstalige boeken.

De Belgische auteurs op de tiplijst zijn Griet Op de Beeck ('Vele hemels boven de zevende'), Saskia De Coster ('Wij en ik'), Bernard Dewulf ('Verstrooiingen'), Kristien Hemmerechts ('Kronkelpaden van het geheugen') en Annelies Verbeke ('Veronderstellingen').

De Nederlandse auteur Tommy Wieringa, die met 'Dit zijn de namen' al de Libris Literatuurprijs en de publieksprijs van de Gouden Boekenuil won, maakt ook nog steeds kans op de AKO Literatuurprijs. Een andere Nederlandse auteur op de tiplijst is Oek de Jong, die met 'Pier en oceaan' al de Gouden Boekenuil 2013 won.

Vrijdag 27 september zal de jury de zogenoemde toplijst samenstellen met nog maximaal zes titels. Op maandag 28 oktober wordt de AKO Literatuurprijs ten slotte uitgereikt in het Museum Beelden aan Zee in Den Haag.

De schrijver van het winnende boek krijgt een sculptuur van Eugène Peters en een bedrag van 50.000 euro. (Belga/DB)

Vijf Belgen hebben de tiplijst gehaald van de AKO Literatuurprijs. Dat maakte Patrick Janssens, voorzitter van de jury, bekend tijdens het Haags UIT Festival. In totaal werden 25 boeken geselecteerd uit ruim 400 ingezonden Nederlandstalige boeken. De Belgische auteurs op de tiplijst zijn Griet Op de Beeck ('Vele hemels boven de zevende'), Saskia De Coster ('Wij en ik'), Bernard Dewulf ('Verstrooiingen'), Kristien Hemmerechts ('Kronkelpaden van het geheugen') en Annelies Verbeke ('Veronderstellingen'). De Nederlandse auteur Tommy Wieringa, die met 'Dit zijn de namen' al de Libris Literatuurprijs en de publieksprijs van de Gouden Boekenuil won, maakt ook nog steeds kans op de AKO Literatuurprijs. Een andere Nederlandse auteur op de tiplijst is Oek de Jong, die met 'Pier en oceaan' al de Gouden Boekenuil 2013 won. Vrijdag 27 september zal de jury de zogenoemde toplijst samenstellen met nog maximaal zes titels. Op maandag 28 oktober wordt de AKO Literatuurprijs ten slotte uitgereikt in het Museum Beelden aan Zee in Den Haag. De schrijver van het winnende boek krijgt een sculptuur van Eugène Peters en een bedrag van 50.000 euro. (Belga/DB)