Stéphane Hessel stierf de nacht van 26 op 27 februari. Zijn bekendste werk is Neem het niet! (oorspronkelijke titel: Indignez-vous!) uit 2010. Het dunne boekje, 30 pagina's, kostte slechts drie euro maar had toch een enorme impact. Het werd verkocht in meer dan honderd landen en de antikapitalistische Indignados-beweging liet zich inspireren door het boek. Zelfs hun naam ontleenden ze eraan. Ook de Occupy-beweging zag heil in Hessels werk.

In zijn boek roept Hessel de jongere generaties op tot vreedzaam verzet. Hij vindt dat de geschiedenis zich herhaalt: de uitsluitingsmechanismes van de nazi's zijn vergelijkbaar met hetgeen de crisis teweegbrengt. Hessel liet het niet bij schrijven alleen. Hij reisde ondanks zijn hoge leeftijd de wereld rond om zijn boodschap te verkondigen. In 2011 werd hij tijdens een bezoek aan ons land ereburger van Brussel.

Hessel werd in 1917 geboren in Berlijn, zijn beide ouders waren Joods. Later verkaste hij naar Frankrijk en daar maakte hij tijdens Wereldoorlog II deel uit van het verzet. De nazi's kwamen hem echter op het spoor waardoor hij in 1944 in het concentratiekamp Buchenwald belandde.

Hij overleefde het kamp, maar was wel getekend voor het leven. Later werd Hessel een diplomaat. Hij hielp onder andere met het opstellen van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. (CM)

Stéphane Hessel stierf de nacht van 26 op 27 februari. Zijn bekendste werk is Neem het niet! (oorspronkelijke titel: Indignez-vous!) uit 2010. Het dunne boekje, 30 pagina's, kostte slechts drie euro maar had toch een enorme impact. Het werd verkocht in meer dan honderd landen en de antikapitalistische Indignados-beweging liet zich inspireren door het boek. Zelfs hun naam ontleenden ze eraan. Ook de Occupy-beweging zag heil in Hessels werk. In zijn boek roept Hessel de jongere generaties op tot vreedzaam verzet. Hij vindt dat de geschiedenis zich herhaalt: de uitsluitingsmechanismes van de nazi's zijn vergelijkbaar met hetgeen de crisis teweegbrengt. Hessel liet het niet bij schrijven alleen. Hij reisde ondanks zijn hoge leeftijd de wereld rond om zijn boodschap te verkondigen. In 2011 werd hij tijdens een bezoek aan ons land ereburger van Brussel. Hessel werd in 1917 geboren in Berlijn, zijn beide ouders waren Joods. Later verkaste hij naar Frankrijk en daar maakte hij tijdens Wereldoorlog II deel uit van het verzet. De nazi's kwamen hem echter op het spoor waardoor hij in 1944 in het concentratiekamp Buchenwald belandde. Hij overleefde het kamp, maar was wel getekend voor het leven. Later werd Hessel een diplomaat. Hij hielp onder andere met het opstellen van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. (CM)