De Vlaming Peter Terrin en de Nederlanders Oek de Jong, Arnon Grunberg, Marja Vuisje en Tommy Wieringa maken dit jaar kans op de Gouden Boekenuil, de belangrijkste literaire prijs in Vlaanderen.

Op 4 mei kennen we de winnaar, die een prijs van 25.000 euro ontvangt. Grunberg won de voorganger van de prijs, de Gouden Uil, al twee keer en is ditmaal genomineerd met "De man zonder ziekte", waarin een jonge Zwitserse architect afreist naar Bagdad om een nieuw operagebouw te ontwerpen. De overige genomineerden wonnen de prijs nog nooit.

In "Pier en oceaan" beschrijft Oek de Jong de geschiedenis van Abel Roorda, zijn ouders en grootouders en de grote verandering die Nederland onderging in de periode tussen de Hongerwinter van 1944 en de komst van de grote welvaart in de jaren zestig. Ook "Ons kamp" van journaliste Marja Vuijsje is een historisch getint werk, waarin de schrijfster zich verdiept in het achtkoppige Amsterdamse joodse bakkersgezin waarin haar vader opgroeide.

"Dit zijn de namen" van Tommy Wieringa handelt dan weer over een groep verwilderde vluchtelingen die opduiken in een grensstad in de steppe en er angst en onrust veroorzaken. Tot slot is er nog "Post mortem" van Peter Terrin, de enige Vlaming op de lijst, een roman over de begeestering van een schrijver, de liefde van een vader en de angst van een man om na zijn dood zijn leven te verliezen.

De Gouden Uil wordt op zaterdag 4 mei 2013 uitgereikt in de Vooruit in Gent. (Belga/DB)

De Vlaming Peter Terrin en de Nederlanders Oek de Jong, Arnon Grunberg, Marja Vuisje en Tommy Wieringa maken dit jaar kans op de Gouden Boekenuil, de belangrijkste literaire prijs in Vlaanderen.Op 4 mei kennen we de winnaar, die een prijs van 25.000 euro ontvangt. Grunberg won de voorganger van de prijs, de Gouden Uil, al twee keer en is ditmaal genomineerd met "De man zonder ziekte", waarin een jonge Zwitserse architect afreist naar Bagdad om een nieuw operagebouw te ontwerpen. De overige genomineerden wonnen de prijs nog nooit. In "Pier en oceaan" beschrijft Oek de Jong de geschiedenis van Abel Roorda, zijn ouders en grootouders en de grote verandering die Nederland onderging in de periode tussen de Hongerwinter van 1944 en de komst van de grote welvaart in de jaren zestig. Ook "Ons kamp" van journaliste Marja Vuijsje is een historisch getint werk, waarin de schrijfster zich verdiept in het achtkoppige Amsterdamse joodse bakkersgezin waarin haar vader opgroeide. "Dit zijn de namen" van Tommy Wieringa handelt dan weer over een groep verwilderde vluchtelingen die opduiken in een grensstad in de steppe en er angst en onrust veroorzaken. Tot slot is er nog "Post mortem" van Peter Terrin, de enige Vlaming op de lijst, een roman over de begeestering van een schrijver, de liefde van een vader en de angst van een man om na zijn dood zijn leven te verliezen. De Gouden Uil wordt op zaterdag 4 mei 2013 uitgereikt in de Vooruit in Gent. (Belga/DB)