In de roman "De Helleveeg" is er sprake van een illegale praktijk van een aborteuse boven de Eindhovense viswinkel van de familie Koelewijn. Van der Heijden schrijft in het boek, dat in mei verscheen, over "de zoon des huizes, die net een Nederlandse rock'n-rollhit had met Kom van dat dak af."

De ouders van Koelewijn hadden ook in werkelijkheid een viswinkel in Eindhoven, maar boven die winkel zat nooit een abortuspraktijk. De zanger was van mening dat lezers in verwarring kunnen raken en hij stelde dat zijn familienaam in de roman bezoedeld werd.

Hij eiste een rectificatie in drie kranten en een inlegvel in nog onverkochte exemplaren waarop staat dat de aantijgingen in het boek onjuist zijn. Ook wilde hij dat de naam van zijn familie in nieuwe drukken van de roman niet meer voor zou komen.

De rechter oordeelde dat de boosheid van Koelewijn begrijpelijk is, maar dat de vrijheid van meningsuiting primeert. De 72-jarige zanger zal geen vervolgstappen ondernemen. "Ik moet me erbij neerleggen. Door er meer tamtam aan te geven, worden alleen maar extra boeken verkocht."

Hij is wel teleurgesteld in Van der Heijden en uitgeverij De Bezige Bij. "Enig gevoel van empathie heb ik bij hen niet kunnen ontdekken." (Belga/DB)

In de roman "De Helleveeg" is er sprake van een illegale praktijk van een aborteuse boven de Eindhovense viswinkel van de familie Koelewijn. Van der Heijden schrijft in het boek, dat in mei verscheen, over "de zoon des huizes, die net een Nederlandse rock'n-rollhit had met Kom van dat dak af." De ouders van Koelewijn hadden ook in werkelijkheid een viswinkel in Eindhoven, maar boven die winkel zat nooit een abortuspraktijk. De zanger was van mening dat lezers in verwarring kunnen raken en hij stelde dat zijn familienaam in de roman bezoedeld werd. Hij eiste een rectificatie in drie kranten en een inlegvel in nog onverkochte exemplaren waarop staat dat de aantijgingen in het boek onjuist zijn. Ook wilde hij dat de naam van zijn familie in nieuwe drukken van de roman niet meer voor zou komen. De rechter oordeelde dat de boosheid van Koelewijn begrijpelijk is, maar dat de vrijheid van meningsuiting primeert. De 72-jarige zanger zal geen vervolgstappen ondernemen. "Ik moet me erbij neerleggen. Door er meer tamtam aan te geven, worden alleen maar extra boeken verkocht." Hij is wel teleurgesteld in Van der Heijden en uitgeverij De Bezige Bij. "Enig gevoel van empathie heb ik bij hen niet kunnen ontdekken." (Belga/DB)