De kerstperiode werd door JK Rowling - bekend als de bedenker van de Harry Potter-reeks die de jeugd van de huidige twintigers bepaalde - erg feestelijk ingezet. Twaalf dagen lang trakteert ze fans op de website Pottermore op een nieuw verhaal.

Over vampiers

In de recentste publicatie onthult Rowling enkele weetjes over vampiers: een soort die niet al te vaak voorkomt in haar boeken. 'Dat was niet altijd het plan', laat de schrijfster weten. Uit haar vroege schrijfsels blijkt dat ze inderdaad speelde met het idee van een vampierprofessor genaamd Trocar, naar een 'schacht met scherpe punt die in aders of holtes wordt aangebracht om lichaamsvloeistoffen te extraheren'. Helaas werd de rol van Trocar gaandeweg geschrapt.

Fans geloofden nog steeds dat een ander personage de rol van vampier toebedeeld kreeg: Severus Sneep. 'Het is waar, dat hij een ongezonde kleur heeft en soms beschreven wordt als een grote vleermuis in zijn lange zwarte jas. Maar hij verandert nooit werkelijk in een vleermuis', schrijft Rowling. 'We zien hem buiten het kasteel in het daglicht en er doken nooit lijken met gaten in de nek op in Zweinstein.'

'Alle religies zijn welkom'

Daarnaast beantwoorde Rowling een vraag van een joodse fan op sociaal netwerk Twitter tijdens een chatsessie. 'Anthony Goldstein, Ravenklauw, joodse tovenaar', luidde haar reactie op de vraag of er ook joodse tovenaars schoolliepen aan Zweinstein.

De school heette volgens de auteur tovenaars van alle geloofsovertuigingen welkom. Behalve bezielers van wicca dan.

Relieken van de Dood

U hoeft het Rowling maar te vragen of u krijgt een antwoord. Zo moet ook een leerkracht uit Noord-Ierland gedacht hebben toen die vroeg naar het favoriete citaat van de schrijfster.

'Natuurlijk speelt het zich in je hoofd af, Harry, maar waarom zou dat in 's hemelsnaam moeten betekenen dat het niet echt is?'

Of hoe Albus Perkamentus Harry Potter toespreekt tijdens de bijna-doodervaring van die laatste in het zevende boek, 'Harry Potter en de Relieken van de Dood'.

En zo laat Rowling het verhaal nooit rusten. Een teken van onmetelijke fantasie of het absoluut willen plezieren van de lezers. Hoe dan ook: tot Kerst kan u nog genieten van de nieuwigheden die ze lustig in het rond strooit.

De kerstperiode werd door JK Rowling - bekend als de bedenker van de Harry Potter-reeks die de jeugd van de huidige twintigers bepaalde - erg feestelijk ingezet. Twaalf dagen lang trakteert ze fans op de website Pottermore op een nieuw verhaal.In de recentste publicatie onthult Rowling enkele weetjes over vampiers: een soort die niet al te vaak voorkomt in haar boeken. 'Dat was niet altijd het plan', laat de schrijfster weten. Uit haar vroege schrijfsels blijkt dat ze inderdaad speelde met het idee van een vampierprofessor genaamd Trocar, naar een 'schacht met scherpe punt die in aders of holtes wordt aangebracht om lichaamsvloeistoffen te extraheren'. Helaas werd de rol van Trocar gaandeweg geschrapt. Fans geloofden nog steeds dat een ander personage de rol van vampier toebedeeld kreeg: Severus Sneep. 'Het is waar, dat hij een ongezonde kleur heeft en soms beschreven wordt als een grote vleermuis in zijn lange zwarte jas. Maar hij verandert nooit werkelijk in een vleermuis', schrijft Rowling. 'We zien hem buiten het kasteel in het daglicht en er doken nooit lijken met gaten in de nek op in Zweinstein.'Daarnaast beantwoorde Rowling een vraag van een joodse fan op sociaal netwerk Twitter tijdens een chatsessie. 'Anthony Goldstein, Ravenklauw, joodse tovenaar', luidde haar reactie op de vraag of er ook joodse tovenaars schoolliepen aan Zweinstein. De school heette volgens de auteur tovenaars van alle geloofsovertuigingen welkom. Behalve bezielers van wicca dan.U hoeft het Rowling maar te vragen of u krijgt een antwoord. Zo moet ook een leerkracht uit Noord-Ierland gedacht hebben toen die vroeg naar het favoriete citaat van de schrijfster. 'Natuurlijk speelt het zich in je hoofd af, Harry, maar waarom zou dat in 's hemelsnaam moeten betekenen dat het niet echt is?'Of hoe Albus Perkamentus Harry Potter toespreekt tijdens de bijna-doodervaring van die laatste in het zevende boek, 'Harry Potter en de Relieken van de Dood'.En zo laat Rowling het verhaal nooit rusten. Een teken van onmetelijke fantasie of het absoluut willen plezieren van de lezers. Hoe dan ook: tot Kerst kan u nog genieten van de nieuwigheden die ze lustig in het rond strooit.