De Hongaarse schrijver Imre Kertesz, winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur in 2002, is donderdag op 86-jarige leeftijd overleden in Boedapest. Dat maakte zijn uitgever bekend, aldus het Hongaarse persagentschap MTI.

Imre Kertesz overleed in zijn woning in de Hongaarse hoofdstad na een lange ziekte, aldus directeur Krisztian Nyary van Magveto.

De joodse schrijver overleefde concentratiekampen van de nazi's en was de eerste Hongaarse schrijver die de Nobelprijs voor de Literatuur won. Op de website van de Nobelprijs staat dat hij de prijs kreeg voor zijn werk "dat de kwetsbare beleving van het individu stelt tegenover het barbaarse arbitraire van de geschiedenis". Hij schreef zijn ervaringen in de concentratiekampen in Auschwitz en Buchenwald tijdens de Tweede Wereldoorlog neer. Hij is onder meer bekend van het werk "Onbepaald door het lot" (Sorstalansag), dat uitkwam in 1975.

Kertesz zag in 1929 het levenslicht in Boedapest als kind van een joods gezin.

(Belga/DB)

De Hongaarse schrijver Imre Kertesz, winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur in 2002, is donderdag op 86-jarige leeftijd overleden in Boedapest. Dat maakte zijn uitgever bekend, aldus het Hongaarse persagentschap MTI.Imre Kertesz overleed in zijn woning in de Hongaarse hoofdstad na een lange ziekte, aldus directeur Krisztian Nyary van Magveto. De joodse schrijver overleefde concentratiekampen van de nazi's en was de eerste Hongaarse schrijver die de Nobelprijs voor de Literatuur won. Op de website van de Nobelprijs staat dat hij de prijs kreeg voor zijn werk "dat de kwetsbare beleving van het individu stelt tegenover het barbaarse arbitraire van de geschiedenis". Hij schreef zijn ervaringen in de concentratiekampen in Auschwitz en Buchenwald tijdens de Tweede Wereldoorlog neer. Hij is onder meer bekend van het werk "Onbepaald door het lot" (Sorstalansag), dat uitkwam in 1975. Kertesz zag in 1929 het levenslicht in Boedapest als kind van een joods gezin. (Belga/DB)