Niet weinig Supermanfans zijn furieus. Orson Scott Card kreeg van DC Comics, de uitgeverij van hun favoriete stripreeks, de opdracht om een digitale Supermanstrip te maken. En dat pikken de fans niet. Card staat immers bekend als een homofoob. Hij is commissielid in de National Organization for Marriage, een organisatie die strijdt tegen het homohuwelijk.

Ook liet hij al vallen dat "het homohuwelijk het einde van de democratie in Amerika zal betekenen". Al heeft Card wel degelijk talent. Zijn sciencefictionstrip Ender's Game ging vlot over de toonbank en sleepte ook enkele prijzen in de wacht.

Jono Jarrett van Geeks Out, een groep van homofiele Supermanfans, is niet te spreken over de aanstelling van Card. "Superman staat symbool voor drie dingen: de waarheid, de rechtvaardigheid en Amerika", zegt hij. "Orson Scott Card verpersoonlijkt daarentegen geen van die drie. (...) Dit zou een vrij land moeten zijn, maar dit is een man die mijn burgerrechten wil afnemen. Aan zijn strips geef ik geen rotte cent."

De website allout.com zette al een petitie op met de vraag aan DC Comics om Card te laten vallen. Dale Lazarov, zelf homo en striptekenaar, nuanceert echter die hele hetze. "Ik weet dat Card een homofoob is en weiger daarom zijn werk te lezen of kopen. Maar zijn ontslag vragen is een brug te ver. Je mag niet niemand discrimineren, om welke reden dan ook. Ik wil discriminatie de wereld uit, dus zulke petities werken in mijn ogen contraproductief."

Tot nog toe heeft DC Comics niet gereageerd. De uitgeverij, die in handen is van Warner Bros, bezit ook nog andere striphelden, onder anderen Batman en Batwoman. Die superheldin is trouwens lesbisch sinds 2006 en vorig jaar kwam Alan Scott, ook gekend als Green Lantern, uit de kast. Het hele bedrijf homofoob noemen, zou dus te kort door te bocht zijn. De nieuwe Supermanstrip komt uit in april. (CM)

Niet weinig Supermanfans zijn furieus. Orson Scott Card kreeg van DC Comics, de uitgeverij van hun favoriete stripreeks, de opdracht om een digitale Supermanstrip te maken. En dat pikken de fans niet. Card staat immers bekend als een homofoob. Hij is commissielid in de National Organization for Marriage, een organisatie die strijdt tegen het homohuwelijk. Ook liet hij al vallen dat "het homohuwelijk het einde van de democratie in Amerika zal betekenen". Al heeft Card wel degelijk talent. Zijn sciencefictionstrip Ender's Game ging vlot over de toonbank en sleepte ook enkele prijzen in de wacht. Jono Jarrett van Geeks Out, een groep van homofiele Supermanfans, is niet te spreken over de aanstelling van Card. "Superman staat symbool voor drie dingen: de waarheid, de rechtvaardigheid en Amerika", zegt hij. "Orson Scott Card verpersoonlijkt daarentegen geen van die drie. (...) Dit zou een vrij land moeten zijn, maar dit is een man die mijn burgerrechten wil afnemen. Aan zijn strips geef ik geen rotte cent." De website allout.com zette al een petitie op met de vraag aan DC Comics om Card te laten vallen. Dale Lazarov, zelf homo en striptekenaar, nuanceert echter die hele hetze. "Ik weet dat Card een homofoob is en weiger daarom zijn werk te lezen of kopen. Maar zijn ontslag vragen is een brug te ver. Je mag niet niemand discrimineren, om welke reden dan ook. Ik wil discriminatie de wereld uit, dus zulke petities werken in mijn ogen contraproductief." Tot nog toe heeft DC Comics niet gereageerd. De uitgeverij, die in handen is van Warner Bros, bezit ook nog andere striphelden, onder anderen Batman en Batwoman. Die superheldin is trouwens lesbisch sinds 2006 en vorig jaar kwam Alan Scott, ook gekend als Green Lantern, uit de kast. Het hele bedrijf homofoob noemen, zou dus te kort door te bocht zijn. De nieuwe Supermanstrip komt uit in april. (CM)