De Belgen in Angoulême

De laatste jaren eisten de Belgen een ereplaats op in het programma van het Stripfestival van Angoulême. Dit jaar is dat dankzij Brecht Evens, Nix en het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Het is ooit anders geweest, maar de laatste jaren eisen de Belgen steevast een ereplaats op in het programma van het Festival International de la Bande Dessinée. Dit jaar is dat (opnieuw) dankzij Brecht Evens, Nix en het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Het grootste Vlaamse spektakel wordt verwacht van Brecht Evens en zijn studiegenoten van het Gentse Sint-Lucas. Het Vlaams Fonds voor de Letteren werkt al jaren actief samen met de organisatie en kreeg dit jaar carte blanche voor een tentoonstelling op een van de vaste locaties van het festival. Het idee om Brecht Evens een expo te laten samenstellen, kon bij de artistiek directeur van Angoulême op veel enthousiasme rekenen. Evens is sinds zijn Prijs voor de durf voor Ergens waar je niet wil zijn een rijzende ster in Frankrijk.

Evens presenteert in La boîte à Gand (“het handschoenkastje” anders geschreven) werk van vier studiegenoten aan Sint-Lucas Gent en hemzelf. Behalve hijzelf maakt daarvan alleen Brecht Vandenbroucke echt strips. Vandenbroucke lanceert meteen ook zijn langverwachte debuut White Cube. Hannelore Van Dijck, Lotte Van De Walle en Sarah Yu Zeebroek (ook muzikante bij The Hong Kong Dong) opereren meer op het snijvlak van illustratie en plastische kunst. Nieuw is zo’n brede artistieke tentoonstelling in Angoulême niet, maar het is toch eerder een uitzondering dan de regel.

Nix van zijn kant heeft nu al zijn vierde nominatie voor een albumprijs binnen. De eerste drie waren voor Kinky & Cosy, maar dit jaar is hij in de categorie jeugd genomineerd voor Billy Bob, een aaibare cowboystrip. Een en ander betekent dat er voor het eerst sinds 2008 geen Vlaamse strip meer in aanmerking komt voor de albumprijzen die door de festivaljury worden toegekend. Vooral voor de uitgever van Judith Vanistendael was dat teleurstellend. Haar boek Toen David zijn stem verloor werd in Frankrijk heel goed ontvangen. In Engeland koos stripautoriteit Paul Gravett het boek als een van zijn drie beste strips van 2012. Voor haar vorige boeken, de twee delen van De maagd en de neger, kon Vanistendael wél telkens een nominatie in de wacht slepen.

Natuurlijk worden elk jaar sterke boeken over het hoofd gezien bij de preselectie voor de prijzenkermis. Een van de redenen voor het uitblijven van Vanistendaels nominatie is ook de verkorting van de longlist. Die is maar half zo lang als de vorige jaren, wat nominaties prestigieuzer maakt.

Niet alleen de Vlamingen komen er bekaaid vanaf. Ook de Franstalige Belgen maken dit jaar uitzonderlijk weinig kans op een prijs. Scenarist Zidrou zit in de selectie voor de belangrijkste prijzen met het boek Folies bergères en Benoît Feroumont dingt met Nix mee naar de prijs van de kinderjury. Didier Comès (van De dorpsgek van Schoonvergeten) krijgt een expo.

Gert Meesters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content