De longlist van de Gouden Boekenuil, de jaarlijks uitgereikte prijs voor oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk, is onthuld. Uit de 370 ingezonden romans, literaire biografieën en literaire essays selecteerde de jury volgende twintig titels, een mix van fictie en literaire non-fictie. De meerderheid van de titels zijn romans, maar ook literaire biografieën en non-fictie zijn goed vertegenwoordigd. Peter Terrin, Mark Schaevers, Fikry El Azzouzi en Peter Vermeersch zullen onze landskleuren verdedigen.

Hanna Bervoets, Efter -- Atlas Contact

Jeroen Brouwers, Het hout -- Atlas Contact

Joost de Vries, Vechtmemoires -- Prometheus

Fikry El Azzouzi, Drarrie in de nacht -- Uitgeverij Vrijdag

Bregje Hofstede, De hemel boven Parijs -- Cossee

Michel Krielaars, Het brilletje van Tsjechov -- Atlas Contact

Guus Kuijer, De Bijbel voor ongelovigen -- Athenaeum-Polak en van Gennep

Alexander Münninghoff, De stamhouder -- Bert Bakker

Gustaaf Peek, Godin, held -- Querido

Nina Polak, We zullen niet te pletter slaan -- Prometheus

Mark Schaevers, Orgelman -- De Bezige Bij

Pieter Steinz, Made in Europe -- Nieuw Amsterdam

Kees 't Hart, Teatro Olimpico -- Querido

Peter Terrin, Monte Carlo -- De Bezige Bij

Astrid Theunissen, De schelmenjaren van Martin Bril -- Meulenhoff Boekerij

Franca Treur, De woongroep -- Prometheus

Rob van Essen, Hier wonen ook mensen -- Atlas Contact

Peter Vermeersch, Ex. Over een land dat zoek is -- De Bezige Bij

Niña Weijers, De consequenties -- Atlas Contact

Maartje Wortel, Ijstijd -- De Bezige Bij

Een van deze titels ontvangt op 30 april de Prijs van de Vakjury, een geldprijs van 25.000 euro.

Op 25 februari zullen alvast de vijf titels van de shortlist bekend gemaakt worden door Friedl' Lesage, de voorzitter van de vakjury, waarin ook Tim de Gier, Marja Pruis, Danny Theuwis, Bart Vanegeren en Vicky Vanhoutte zetelen.

In 2014 ging de Gouden Boekenuil naar Joost de Vries voor 'De republiek', de Prijs van de Lezersjury ging naar Stefan Hertmans voor 'Oorlog en terpentijn'. Met de Gouden Boekenuil wil Boek.be eigentijdse Nederlandstalige literatuur bij een breed publiek onder de aandacht brengen.

De longlist van de Gouden Boekenuil, de jaarlijks uitgereikte prijs voor oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk, is onthuld. Uit de 370 ingezonden romans, literaire biografieën en literaire essays selecteerde de jury volgende twintig titels, een mix van fictie en literaire non-fictie. De meerderheid van de titels zijn romans, maar ook literaire biografieën en non-fictie zijn goed vertegenwoordigd. Peter Terrin, Mark Schaevers, Fikry El Azzouzi en Peter Vermeersch zullen onze landskleuren verdedigen.Hanna Bervoets, Efter -- Atlas ContactJeroen Brouwers, Het hout -- Atlas ContactJoost de Vries, Vechtmemoires -- PrometheusFikry El Azzouzi, Drarrie in de nacht -- Uitgeverij VrijdagBregje Hofstede, De hemel boven Parijs -- CosseeMichel Krielaars, Het brilletje van Tsjechov -- Atlas ContactGuus Kuijer, De Bijbel voor ongelovigen -- Athenaeum-Polak en van GennepAlexander Münninghoff, De stamhouder -- Bert BakkerGustaaf Peek, Godin, held -- QueridoNina Polak, We zullen niet te pletter slaan -- PrometheusMark Schaevers, Orgelman -- De Bezige BijPieter Steinz, Made in Europe -- Nieuw AmsterdamKees 't Hart, Teatro Olimpico -- QueridoPeter Terrin, Monte Carlo -- De Bezige BijAstrid Theunissen, De schelmenjaren van Martin Bril -- Meulenhoff BoekerijFranca Treur, De woongroep -- PrometheusRob van Essen, Hier wonen ook mensen -- Atlas ContactPeter Vermeersch, Ex. Over een land dat zoek is -- De Bezige BijNiña Weijers, De consequenties -- Atlas ContactMaartje Wortel, Ijstijd -- De Bezige BijEen van deze titels ontvangt op 30 april de Prijs van de Vakjury, een geldprijs van 25.000 euro.Op 25 februari zullen alvast de vijf titels van de shortlist bekend gemaakt worden door Friedl' Lesage, de voorzitter van de vakjury, waarin ook Tim de Gier, Marja Pruis, Danny Theuwis, Bart Vanegeren en Vicky Vanhoutte zetelen. In 2014 ging de Gouden Boekenuil naar Joost de Vries voor 'De republiek', de Prijs van de Lezersjury ging naar Stefan Hertmans voor 'Oorlog en terpentijn'. Met de Gouden Boekenuil wil Boek.be eigentijdse Nederlandstalige literatuur bij een breed publiek onder de aandacht brengen.