De schrijfster werd in 1917 geboren in het noorden van China. Han Suyins vader was een in België opgeleide Chinese ingenieur, en haar moeder was een Belgische. In China kreeg ze een Europese opvoeding. Daar, maar ook in België en Engeland studeerde ze geneeskunde. Han Suyin schreef in het Chinees, maar ook in het Engels en het Frans.

In 1942 schrijft ze haar eerste boek, over haar ervaringen in een Amerikaanse christelijke missie in Chongqin. Tien jaar later volgde een tweede roman, "A Many-Splendoured Thing", die in 1955 werd verfilmd. De Chinees-Belgische auteur schreef in totaal elf romans, maar haar meesterwerk is een vijfdelige autobiografie. Ze schreef daarnaast ook enkele historische studies, onder meer over Tibet en Mao. Ze sprak zich uit voor het maoïsme, maar brak met het regime na de culturele revolutie.

Ze huwde in totaal vier keer. Met haar vierde man verhuisde ze naar Lausanne, waar ze tot haar dood bleef wonen. (Belga/KS)

De schrijfster werd in 1917 geboren in het noorden van China. Han Suyins vader was een in België opgeleide Chinese ingenieur, en haar moeder was een Belgische. In China kreeg ze een Europese opvoeding. Daar, maar ook in België en Engeland studeerde ze geneeskunde. Han Suyin schreef in het Chinees, maar ook in het Engels en het Frans.In 1942 schrijft ze haar eerste boek, over haar ervaringen in een Amerikaanse christelijke missie in Chongqin. Tien jaar later volgde een tweede roman, "A Many-Splendoured Thing", die in 1955 werd verfilmd. De Chinees-Belgische auteur schreef in totaal elf romans, maar haar meesterwerk is een vijfdelige autobiografie. Ze schreef daarnaast ook enkele historische studies, onder meer over Tibet en Mao. Ze sprak zich uit voor het maoïsme, maar brak met het regime na de culturele revolutie. Ze huwde in totaal vier keer. Met haar vierde man verhuisde ze naar Lausanne, waar ze tot haar dood bleef wonen. (Belga/KS)