Man over Boek, het nieuwe Canvasprogramma gepresenteerddoor Stijn Van de Voorde, liet twee professoren onderzoeken of bibliotheekboeken wel hygiënisch zijn. De resultaten zijn opmerkelijk te noemen: alle onderzochte boeken bevatten sporen van cocaïne, twee op de tien waren besmet met het herpesvirus.

Man over Boek liet professoren Johan Van Eldere en Jan Tytgat van de KU Leuven tien boeken uit de Permeke-bibliotheek in Antwerpen onderzoeken. Toxicologisch onderzoek toonde aan dat alle boeken, zelfs een album van Jommeke, sporen bevatten van cocaïne. Toch relativeert professor Jan Tytgat van de KU Leuven de resultaten. Een gevaar voor de gezondheid is er niet, "de gevonden hoeveelheden hebben geen ingrijpend farmacologisch effect", zegt hij. Toch zou het mogelijk zijn een positieve drugstest af te leggen nadat je zo een boek gelezen hebt omdat de meetmethodes zo verfijnd zijn.

Bacteriologisch onderzoek toonde aan dat twee boeken, Tango van Pieter Aspe en Vijftig tinten grijs van E.L. James, sporen van herpes bevatten. Maar ook hier zijn de concentraties zo laag dat ze de gezondheid niet zullen schaden. Ook de bacteriën die op de boeken werden aangetroffen, zullen slechts in uitzonderlijke gevallen voor infecties zorgen. (Belga)

Man over Boek, het nieuwe Canvasprogramma gepresenteerddoor Stijn Van de Voorde, liet twee professoren onderzoeken of bibliotheekboeken wel hygiënisch zijn. De resultaten zijn opmerkelijk te noemen: alle onderzochte boeken bevatten sporen van cocaïne, twee op de tien waren besmet met het herpesvirus.Man over Boek liet professoren Johan Van Eldere en Jan Tytgat van de KU Leuven tien boeken uit de Permeke-bibliotheek in Antwerpen onderzoeken. Toxicologisch onderzoek toonde aan dat alle boeken, zelfs een album van Jommeke, sporen bevatten van cocaïne. Toch relativeert professor Jan Tytgat van de KU Leuven de resultaten. Een gevaar voor de gezondheid is er niet, "de gevonden hoeveelheden hebben geen ingrijpend farmacologisch effect", zegt hij. Toch zou het mogelijk zijn een positieve drugstest af te leggen nadat je zo een boek gelezen hebt omdat de meetmethodes zo verfijnd zijn. Bacteriologisch onderzoek toonde aan dat twee boeken, Tango van Pieter Aspe en Vijftig tinten grijs van E.L. James, sporen van herpes bevatten. Maar ook hier zijn de concentraties zo laag dat ze de gezondheid niet zullen schaden. Ook de bacteriën die op de boeken werden aangetroffen, zullen slechts in uitzonderlijke gevallen voor infecties zorgen. (Belga)