Tv-tip: ‘The Squid and the Whale’, echtscheidingsdrama van Noah Baumbach (Canvas, 21.05u)

Jeff Daniels en Laura Linney in 'The Squid and the Whale': wat schrijvers lijden kunnen. © /

In deze even aangrijpende als geestige dramady zoomt de veelgeprezen regisseur Noah Baumbach in op twee tienerbroers in het Brooklyn van de jaren tachtig die geconfronteerd worden met de scheiding van hun ouders. Een aanrader.

New Yorker Noah Baumbach heeft veel gemeen met zijn stadsgenoten Woody Allen, Whit Stillman en zijn goede vriend Wes Anderson: de veelgeprezen onafhankelijke filmauteur observeert met evenveel sarcasme het relationele geklungel, de ontgoochelingen en de emotionele stress van mensen uit de betere burgerij. In het semi-autobiografische The Squid and the Whale (2005) zoomt hij in op twee tienerbroers in het Brooklyn van de jaren tachtig die geconfronteerd worden met de scheiding van hun ouders.

Dit geestige drama begint met een familiaal partijtje tennis dat volledig uit de hand loopt. Het is een voorbode van wat komen zal, want enkele dagen later vernemen moederskindje Frank (Owen Kline) en zijn oudere broer Walt (Jesse Eisenberg) dat hun ouders (Laura Linney en Jeff Daniels), beiden schrijvers, uit elkaar gaan. Het is het startschot voor een bitse machtsstrijd waarin de cynische Walt steeds minder vaak de kant van zijn narcistische vader kiest.

De gebroken familie in The Squid and the Whale heet niet toevallig Berkman. De films van Baumbach – Margot at the Wedding (2007), Greenberg (2010) en de hipsterportretten Frances Ha (2012) en While We’re Young (2014) – zitten boordevol knipogen naar het werk van Ingmar Bergman, de Zweedse meester van het psychodrama. Bovendien komt Baumbach zelf uit een cinefiel nest: hij is de zoon van twee filmcritici – ze schreven voor Village Voice en Partisan Review – die uit elkaar gingen toen hij veertien was. De dialogen zijn bijgevolg doorspekt met literaire en cinefiele verwijzingen, van Kafka en F. Scott Fitzgerald tot Blue Velvet en La maman et la putain.

De ongegeneerde toon en de prikkelende zelfspot waarmee Baumbach het intellectuele snobisme van de betere klasse en de emotionele wereld van tieners en volwassenen onder de loep neemt, maken van The Squid and the Whale een zowel pijnlijke als grappige dramady.

De film kreeg drie Golden Globenominaties en een Oscarnominatie voor beste originele scenario. (Luc Joris)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content