Uitvaart Toots Thielemans: Woorden van troost van Barack Obama
“Beste Huguette, moge de muziek van Toots je leiden en troost bieden. Ik ben zeker dat ze dat voor ieder van ons zal doen.” Dat waren de slotwoorden van de brief die Barack Obama, president van de VS, richtte aan de weduwe van Jean “Toots” Thielemans tijdens diens begrafenis in de Sint-Niklaaskerk van Terhulpen zaterdag.
“Beste Huguette, moge de muziek van Toots je leiden en troost bieden. Ik ben zeker dat ze dat voor ieder van ons zal doen.” Dat waren de slotwoorden van de brief die Barack Obama, president van de VS, richtte aan de weduwe van Jean “Toots” Thielemans tijdens diens begrafenis in de Sint-Niklaaskerk van Terhulpen zaterdag. De brief werd voorgelezen door de Amerikaanse jazzpianist en componist Kenny Werner, intieme vriend en collega van Toots.
Daarvoor had Kenny Werner eigen herinneringen opgehaald aan de joviale Brusselaar die met zijn mondharmonica België op de wereldkaart van de muziek had gezet. “Toots genoot van elk optreden, hoe klein en bescheiden het ook was. Hij was zelfs zenuwachtig daarvoor, wat eigenlijk belachelijk was, want iedereen hield van Toots en er was dus niets om zenuwachtig over te zijn”, aldus Werner. “Het toont aan hoe hij zich zijn hele leven inspande om het beste van zichzelf te geven. Hij blikte nooit terug op wat hij al had gepresteerd. Nee, hij keek altijd vooruit met de vraag ‘welke noten kan ik nog uit mijn instrument toveren die nog nooit gehoord werden?'”
Ook de jonge Vlaamse collega-muzikant Bart De Nolf beschreef hoe hij de grote Toots had leren kennen en overdonderd was dat hij met zo’n vedette mocht optreden, maar Toots zag dat zo niet, hij bleef zijn hele leven simpel en bescheiden. “Ne gewone mens” die ook gewoon behandeld wilde worden. Daarvoor had de burgemeester van Terhulpen in een speech Toots “duizendmaal bedankt” voor wat hij in zijn leven had gepresteerd. Familieleden brachten op hun manier ontroerd hulde aan Toots zoals zij hem hadden gekend, en hadden woorden van troost voor zijn weduwe, die zoveel had betekend voor hem tijdens zijn leven.
De toespraken en de verschillende onderdelen van de eredienst werden onderbroken door live gespeelde composities van Toots of opnames van Toots zelf. AL die tijd stonden honderden mensen op het kerkplein ingetogen te luisteren naar de uitvaart, die via een groot scherm kon gevolgd worden. Naast alle BV’s en bekende, internationale gasten binnen in de kerk was dat beeld misschien nog het meest Toots-ige van de hele voormiddag: gewone mensen die luisteren naar de ongewone “muziekskes” van een ongewoon gewone muzikant.
Aansluitend op de begrafenisplechtigheid werd Toots in intieme kring begraven op het ereperk van het kerkhof van Terhulpen, de Waals-Brabantse gemeente waarvan Toots ereburger was geworden.
Will Tura: “Een simpel en vriendelijk mens”
Will Tura zei dat hij al sinds de jaren ’60 met Toots had samengewerkt. “Ik herinner me speciaal een 11 juli-optreden op de Grote Markt in Brussel. Een echt feest. Toots was bijzonder goed als hij live optrad.”
Tura herinnert zich Toots als “een simpel en vriendelijk mens.” Hij looft de man ook omdat hij met zijn bescheiden muziekinstrument de hele wereld kon veroveren. “Hij zette ons land zo op de wereldkaart.”
Dat laatste had ook premier Charles Michel voor ogen toen hij zei, bij het binnengaan van de Sint-Niklaaskerk in Terhulpen, dat “we Toots merci moeten zeggen voor alles wat hij gedaan heeft, voor zijn muziek, maar ook voor de bekendheid van ons land.”
Die bekendheid werd ook geïllustreerd door de aankomst van Denise Bauer, de ambassadrice van de Verenigde Staten in ons land. Toots was immers ook Amerikaans staatsburger en woonde tijdens verschillende periodes in zijn leven in New York.
Andere hoge gast die de begrafenisplechtigheid zelf is komen bijwonen, is prins Laurent. Thielemans werd ook in de adelstand verheven. Hij kreeg de titel van baron uit erkentelijkheid voor wat hij voor de uitstraling van België in de wereld heeft betekend.
Om stipt elf uur begon de uitvaartplechtigheid met…. hoe kan het ook anders: een opname van “Bluesette” door Toots, zijn grootste hit.
“Een humanist en een muzikaal genie”
Al voordat de uitvaartdienst begon stonden tientallen mensen te kijken naar het grote scherm waarop de kerplechtigheid vanuit de Sint-Niklaaskerk ernaast zal worden vertoond. Er worden foto’s van Toots getoond en uit de boxen schallen onophoudelijk zijn instrumentale hits met zijn ‘mondmuziekske’.
Op het terras van bistro “Le Tea Me” zit Lou De Prijck (70) achter een kop koffie herinneringen op te halen voor de talrijk aanwezige tv-ploegen. “Ja, ik kende Toots goed”, zegt De Prijck, die speciaal vanuit zijn woonplaats Pataya in Thailand is overgevloegen om zijn vriend uit te wuiven. “Ik heb met Toots samengewerkt voor mijn platen met Two Men Sound en Viktor Laszlo…. Toots zal ik me blijven herinneren als een humanist, nen echte Brusseleir en een muzikaal genie.”
Jean “Toots” Thielemans woonde al meer dan 20 jaar in Terhulpen en was er zelfs al tot ereburger benoemd omwille van zijn lange muzikale carrière. Thielemans maakte van het eenvoudige muziekinstrument mondharmonica een volwaardig jazzinstrument en had een herkenbare sound waarmee hij de hele wereld veroverde. Zijn signature tune zal wel altijd het nummer “Bluesette” blijven.
Hij was ook een veelgevraagd sessiemuzikant en componeerde muziek voor films (Midnight Cowboy, Turks Fruit), tv series (Sesame Street, Baantjer en Witse) en publliciteitscampagnes (Old Spice). Hij trad op met grote muziekvedetten in de States (van Charlie Parker, Chet Baker en Quincy Jones tot Billy Joel en Paul Simon) en werd ook Amerikaans staatsburger, maar zonder zijn Brusselse herkomst te verloochenen.
Hij was een fiere “ket” en stak nooit weg dat hij in een café in de Brusselse volkswijk de Marollen opgroeide. Omwille van zijn wereldwijde carrière kreeg hij in ons land van de koning de titel van baron. Hij stierf in zijn slaap vorige maandag. Hij werd 94 jaar. (Belga)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier