Deze bands vormden een 'bedreiging' voor de Sovjet-Unie

06/06/14 om 15:01 - Bijgewerkt om 15:01

Bron: Knack Focus

Komsomol, een communistische jongerenorganisatie in de Sovjet-Unie, vond de nummers van Donna Summer te erotisch, Julio Iglesias een neonazi en de jongens van Iron Maiden gewelddadig. Ze stuurden een zwarte lijst uit die opsomde welke westerse muziek niet op de radio gedraaid mocht worden.

Deze bands vormden een 'bedreiging' voor de Sovjet-Unie

In de USSR werden heel wat dubbele boodschappen gelezen in onschuldige nummers. Alle muziek die deed denken aan punk, werd verdacht bevonden en heel wat hits uit de jaren tachtig bevatten verborgen anticommunistische boodschappen volgens de jongelingen van Komsomol.

Dat Black Sabbath, Kiss, Iron Maiden en AC/DC wat ruw klinkt, zullen we niet ontkennen. Maar waar de fascistische boodschappen in de nummers van Julio Iglesias en de racistische ondertoon in de muziek van Judas Priest verscholen zit, is moeilijker te vatten. Ook alles wat een zweem van erotiek met zich meebracht, zoals de songs van Donna Summer en Tina Turner, was niet voor de oren van de inwoners van de Sovjet-Unie bedoeld. En natuurlijk hoorden de gewelddadige teksten van de Village People hier ook niet thuis.

De lijst kreeg de lange naam 'The approximate list of foreign musical groups and artists whose repertoires contain ideologically harmful compositions'. Een hele mondvol voor een bizarre en vergezochte lijst. (LP)

Onze partners