Om te koken heb je voornamelijk je handen nodig. Toch doet topkok Bart Vandenhove online inspiratie op.

Speur jij online naar recepten online?

Toch wel ja, ik vind op het internet heel veel inspiratie. Er zijn een aantal websites die dienst doen als een databank voor recepten, maar die gebruik ik eigenlijk nooit. Ik geef iets in op Google en ga dan af op de afbeeldingen die ik vind.

Kun je gemakkelijk de magnetronrecepten van de haute cuisine onderscheiden?

Ik vind recepten van hobbykoks meestal heel interessant. Het is ook handig dat je de reacties kunt lezen en kunt zien welke fouten mensen maken als ze iets klaarmaken. Heel leerrijk! Soms haal ik volledige recepten zo van het internet, meestal gebruik ik stukjes, voor garnituren bijvoorbeeld. Of koekjes: de zes verschillende koffiekoekjes die we in het restaurant serveren, maken we volgens recepten die ik online vond, al zijn ze hier en daar wat aangepast.

Onderhoud je zelf ook de site van je restaurant Pret-à-Goûter?

Ik pas regelmatig de kaart aan en die zet ik dan ook op de website, maar mijn recepten zet ik niet online. Ik ben een beetje ouderwets wat dat betreft. Ik heb ooit een half jaar informatica gestudeerd, tot ik er echt van gedegouteerd was. Het heeft drie jaar geduurd voor ik weer aan de computer wilde zitten en ik ben er nog steeds niet echt van genezen.

Verdwijn jij dan regelmatig uit de digitale wereld?

Ja, als ik op vakantie ben, vergeet ik mijn e-mails. Ik check mijn mails sowieso maar een keer per maand en voor sites als Facebook en MSN ben ik al helemaal niet te vinden. Ik krijg alleen de nieuwsbrief van een patisserieschool uit Barcelona die mij updates stuurt over bepaalde producten die er gebruikt worden. Dat is informatie waar ik tenminste iets aan heb. Verder ga ik alleen maar online als ik een telefoonnummer moet opzoeken in de Gouden Gids of iets van die aard.

Ik neem aan dat je dan ook niet de man bent die veel geld uitgeeft aan dure gadgets?

Neen, helemaal niet. Ik neem altijd de oude gsm’s over van vrienden die er vanaf willen om zo’n duur ding te kopen. Met mijn huidige gsm kan ik niet op het internet en kan ik geen foto’s maken, maar dat hoeft voor mij niet.

Koop je wel eens spullen online?

Ik heb via kapaza.be wel eens iets gekocht, tweedehands of nieuw. Het is handig dat je niet meer hoeft te betalen voor een advertentie in de koopjeskrant, en dat je heel snel een heel groot publiek kunt bereiken.

Bart Vandenhove van Pret-à-Goûter in Heusden-Zolder is de jongste chef in de VT4-reeks ‘Komen Eten’, dagelijks om 19 u. 50 op antenne.

Met bijdragen van Ben Van Alboom, Stijn Van Kerkhove, Dimitri Dewever (games), Jill Mathieu (iLife)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content