Live Herlees: Leonardo DiCaprio wint (eindelijk) eerste Oscar, 'Spotlight' is Beste Film

28/02/16 om 15:05 - Bijgewerkt op 29/02/16 om 06:56

Het gebrek aan diversiteit, en in minder mate seksueel geweld, liepen als rode draden door deze editie van de Academy Awards. De grote winnaars waren 'The Revenant', 'Mad Max: Fury Road' en 'Spotlight', dat de prijs voor Beste Film binnenhaalde. Leonardo DiCaprio won eindelijk zijn eerste Oscar voor Beste Acteur.

Herlees: Leonardo DiCaprio wint (eindelijk) eerste Oscar, 'Spotlight' is Beste Film

© REUTERS

 • Rudi Rotthier

  Overzicht van enkele hoogtepunten (video)

  In enkele video's krijgt u hier een overzicht van hoogtepunten van de Oscars. Het optreden van Lady Gaga, Dave Grohl die Blackbird speelt, Leonardo Di Caprio die zijn Oscar omarmt, en vooral veel Chris Rock.

  Een geëmotioneerde Lady Gaga rent na haar optreden van het podium

  Een geëmotioneerde Lady Gaga rent na haar optreden van het podium © REUTERS

 • Rudi Rotthier

  Spotlight wint voor beste film

  Verrassend winnen niet The Big Short of The Revenant in categorie beste film, maar wel Spotlight, de film over het onderzoek dat de Boston Globe voerde naar seksueel misbruik in de kerk. Michael Keaton, Liev Schreiber, Mark Ruffalo en Rachel McAdams spelen in de film.

 • Rudi Rotthier

  Leonardo DiCaprio heeft zijn Oscar beet

  Na 6 nominaties wint Leonardo DiCaprio eindelijk een Oscar. Hij krijgt een staande ovatie.

  Hij bedankt heel veel volk, van het begin van zijn carrière tot nu.

  Hij eindigt met een oproep tot actie inzake klimaatactie. "We moesten naar het uiterste zuiden van de planeet" om in sneeuw te kunnen filmen. "Laten we deze planeet niet als vanzelfsprekend beschouwen. Ik beschouw deze prijs niet als vanzelfsprekend".

 • Rudi Rotthier

  Brie Larson (Room) wint Beste Actrice

  Brie Larson, voor het eerst genomineerd, wint de prijs voor beste actrice voor haar rol in de film Room, over een vrouw en haar vijfjarig zoontje die ontsnappen uit gevangenschap.

  Ze was de favoriet in de categorie, en blijft er relatief rustig bij. Ze had zich tot dusver vooral doen opmerken in bijrollen.

 • Rudi Rotthier

  Alejandro González Iñárritu (The Revenant) wint prijs voor regisseur

  Alejandro González Iñárritu, die vorig jaar won voor Birdman, wint ook nu de prijs voor beste regisseur. Hij pleit ervoor dat de kleur van de huid even irrelevant wordt als de lengte van het haar - dat laatste is een hint voor zijn vader, voegt hij toe.

 • Rudi Rotthier

  Ennio Morricone wint eindelijk

  De legendarische Italiaanse componist Ennio Morricone wint voor de muziek in de film van Quentin Tarentino The Hateful Eight. Morricone won al een Oscar voor zijn carrière maar nog nooit voor een film, hoewel hij al ettelijke keren genomineerd werd.

 • Rudi Rotthier

  Slachtoffers van seksueel geweld, Lady Gaga en de vicepresdident

  Lady Gaga brengt met tranen in de ogen haar genomineerde lied (geschreven samen met Diane Warren) 'Til it happens to you', dat seksueel geweld beschrijft. Terwijl ze het lied zingt, komen slachtoffers op het podium. Na afloop staan die mannen en vrouwen, waaronder Gaga zelf, hand in hand.

  De zangeres werd ingeleid door vicepresident Joe Biden die opriep tot actie tegen seksueel geweld.

 • Rudi Rotthier

  Son of Saul wint Oscar Buitenlandse Film

  De Hongaarse film Son of Saul wint in de categorie Buitenlandse Film. Dit Holocaust-drama was de uitgesproken favoriet.

  László Nemes, de regisseur, zegt: 'De hoop van deze film is dat op het meest duistere moment nog iets van menselijkheid overblijft'.

 • Rudi Rotthier

  65.243 dollar voor koekjes

  De koekjesverkoop in de zaal heeft volgens Rock 65.243 dollar opgebracht, ongeveer het honderdvoudige van wat zijn dochters/scouts vorig jaar binnenhaalden.

 • Rudi Rotthier

  Oscar voor documentaire over Amy Winehouse

  Amy, de ode van Asif Kapadia aan Amy Winehouse, wint de Oscar voor lange documentaire.

 • Rudi Rotthier

  Oscar voor documentaire of eremoord

  De Oscar voor korte documentaire gaat naar 'A Girl in the River: The Price of Forgiveness', een documentaire over een eremoord in Pakistan. Filmmaakster Sharmeen Obaid-Chinoy zegt dat de premier van Pakistan een aanpassing van de wet in gang heeft gezet na het zien van de film.

 • Rudi Rotthier

  Mark Rylance wint voor mannelijke nevenrol

  Mark Rylance wint voor Beste Acteur in een nevenrol voor Bridge of Spies, de film van Steven Spielberg over spionage en de koude oorlog. Het is een van de films die de geïnterviewden in Compton niet kenden.

  Deze Oscar is een milde verrassing. Mark Ruffalo voor Spotlight, en vooral de sentimentele favoriet Sylvester Stallone voor Creed stonden hoger bij de bookies.

 • Rudi Rotthier

  Rock doet straatinterviews in Compton

  In Compton, een zwart deel van LA, interviewt Rock plaatselijke bioscoopbezoekers. De geïnterviewden hebben niet van de genomineerde films gehoord. Grappig, maar ook reëel. Beste film aller tijden? vraagt Rock. Superfly, zegt een man.

 • Rudi Rotthier

  Voorstel: alle prijzen snel voor Mad Max en meer Chris Rock

  The Guardian, onder de indruk van de serie Oscars voor Mad Max: Fury Road, stelt voor om ineens alle Oscars aan die film en regisseur George Miller te overhandigen. Zo blijft er meer tijd over voor Chris Rock.

  Rock was sterk begonnen. Maar nu houdt hij tussendoor koekjesverkoop voor de scouts en voor zijn dochters. Hij klopt DiCaprio geld uit de zakken. "Komaan Leo, je verdient 30 miljoen per film".

 • Rudi Rotthier

  Mad Max: Fury Road wint al 6 Oscars

  Dat er minder bedankt zou worden, is bij de prijsuitreikingen nog niet te merken.

  Maar er zit wel vaart in de vroege prijsuitreikingen. Mad Max: Fury Road wint al zes Oscars. Voor kledingontwerp, voor make-up en haar, voor geluid en het mixen van geluid, voor decor en film editing. Tussendoor wint The Revenant voor cinematografie. Beste visuele effecten gaat naar Ex Machina.

 • Rudi Rotthier

  De openingsmonoloog van Chris Rock

 • Rudi Rotthier

  Alicia Vikander wint voor nevenrol The Danish Girl

  Alicia Vikander, de favoriet, wint de Oscar voor vrouwelijke nevenrol voor The Danish Girl. Dat is zoals verwacht, en ongetwijfeld verdiend. De dubbele Oscar voor Titanic-veteranen Kate Winslet en Leonardo DiCaprio komt er nu zeker niet.

  Winslet was in deze categorie genomineerd voor haar rol in Steve Jobs.

Onze partners